Tuesday 3 January 2012

Domowe hot-dogi w cieście drożdżowym

Te hot-dogi to bardzo łatwe danie. I pyszne, ale o tym chyba nie muszę mówić ;) Co ciekawe, surowe ciasto zapiekamy razem z serem i parówką, więc robimy wszystko szybciej, i za jednym razem. Czyli kolejny plus. Daniem tym uraczyłam moją rodzinkę podczas Sylwestra i mam nadzieję, że to nie ostatni raz kiedy je szykowałam, bo są przepyszne :)

Składniki na 6 szt:

  • 2,5 szkl mąki pszennej
  • 1/2 szkl mleka
  • 1/4 szkl wody
  • 2 łyzki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyzeczka soli
  • 25g świeżych drożdży

ponadto:
  • 6 parówek bez osłonek
  • 6 plastrów sera żółtego tostowego
  • ziarna sezamu do posypania
  • roztrzepane jajko do posmarowania


Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i odstawić na 15 minut. Po tym czasie zaczyn wymieszać z pozostałymi składnikami i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Odstawić przykryte ściereczką na minimum godzinę do podwojenia swojej objętości.
Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na 6 części a z każdej zrobić owalnego placuszka o długości ciut większej od parówki. Na każdym placuszku ułożyć przekrojony żółty ser (na pół i prostokąty ułożyć wzdłuż placka). Na to ułożyć parówkę i dokładnie zlepić ciasto dookoła. Lekko zrolować i ułożyć łączeniem na spód na blasze wyłożonej matą do pieczenia. Odstawić na ok. 20 minut do napuszenia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Każdego hot-doga nasmarować jajkiem i posypać sezamem. Piec ok. 25-30 minut do momentu zrumienienia.
Podawać ciepłe :) Można przekroić na pół i do środka dać po odrobinie ketchupu i musztardy.


Przepis pochodzi ze strony Moje Pasje Kraków.



Zdjęcia by Monika
xoxo,
Agnieszka

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...