Thursday 3 May 2012

Makaron z serem/ Macaroni cheese

Dobry i sycący posiłek, ale uważajcie! Nie dodawajcie zbyt dużo pieprzu cayenne, tak jak ja, bo makaron będzie za ostry. Nie zrozumcie mnie źle, uwielbiam ostre jedzenie, ale czasami nawet ja umiem przesadzić :P

Good and nutritious dinner, but beware! Don't add too much cayenne pepper, as I did, because this meal will be too spicy. Don't get me wrong, I love spicy food, but sometimes even I can go over the top :P

Przepis adaptowany ze strony MarthaStewart.com./Recipe adapted from MarthaStewart.com



Składniki: (12 porcji)
  • 8 łyżek niesolonego masła
  • 5 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli koszernej
  • 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki świeżo startego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 4 1/2 szklanki startego wyrazistego sera biały cheddar (użyłam goudę)
  • 2 szklanki startego sera Gruyere lub 1 1/4 szklanki startego sera Romano (ja użyłam goudę)
  • 1 opakowanie makaronu kolanka
  • kilka kromek chleba, pokruszonych
Nagrzej piekarnik do 190 stopni C. Wysmaruj masłem naczynie żaroodporne; odłóż na bok. W średnim rondlu, na średnim gazie zagotuj mleko. W garnku, na średnim ogniu, rozpuść 6 łyżek masła-gdy powstają bąbelki, dodaj mąki. Gotuj i mieszaj przez 1 min. Powoli dolewaj gorącego mleka do maślanej mikstury ciągle mieszając. gotuj dalej i stale mieszaj dopóki mikstura stanie się gęsta. Zdejmij garnek z ognia. Wmieszaj sól, gałkę, czarny pieprz, pieprz cayenne, 3 szklanki cheddara, i 1 1/2 szklanki sera Gruyere lub 1 szklankę sera pecorino Romano. Odłóż sos serowy na bok. W dużym garnku zagotuj wodę, ugotuj makaron (ale kilka minut krócej niż na opakowaniu). Przełóż makaron do sitka i pod zimną bieżącą wodą opłucz go, potem odsącz. Wymieszaj makaron z sosem i przełóż go do przygotowanego wcześniej naczynia. Makaron na koniec posyp resztą sera i okruszkami chleba. Piecz ok. 30 min aż góra zbrązowieje. Wyciągnij z piekarnika, odczekaj 5 min i podawaj.

Ingredients: (Serves 12)
  • 8 tablespoons (1 stick) unsalted butter,
  • 5 1/2 cups milk
  • 1/2 cup all-purpose flour
  • 2 teaspoons kosher salt
  • 1/4 teaspoon freshly grated nutmeg
  • 1/4 teaspoon freshly ground black pepper
  • 1/4 teaspoon cayenne pepper
  • 4 1/2 cups (about 18 ounces) grated sharp white cheddar (I used gouda)
  • 2 cups (about 8 ounces) grated Gruyere or 1 1/4 cups (about 5 ounces) grated pecorino Romano (I used gouda)
  • 1 pound elbow macaroni
  • a few slices of bread, crumbled
Heat the oven to 375 degrees. Butter a 3-quart casserole dish; set aside.  In a medium saucepan set over medium heat, heat milk. Melt remaining 6 tablespoons butter in a high-sided skillet over medium heat. When butter bubbles, add flour. Cook, stirring, 1 minute. Slowly pour hot milk into flour-butter mixture while whisking. Continue cooking, whisking constantly, until the mixture bubbles and becomes thick. Remove the pan from the heat. Stir in salt, nutmeg, black pepper, cayenne pepper, 3 cups cheddar, and 1 1/2 cups Gruyere or 1 cup pecorino Romano. Set cheese sauce aside. Fill a large saucepan with water. Bring to a boil. Add macaroni; cook 2 to 3 fewer minutes than manufacturer's directions, until outside of pasta is cooked and inside is underdone. (Different brands of macaroni cook at different rates; be sure to read the instructions.) Transfer the macaroni to a colander, rinse under cold running water, and drain well. Stir macaroni into the reserved cheese sauce. Pour the mixture into the prepared casserole dish. Sprinkle remaining 1 1/2 cups cheddar and 1/2 cup Gruyere or 1/4 cup pecorino Romano and breadcrumbs. Bake until browned on top, about 30 minutes. Transfer dish to a wire rack to cool for 5 minutes; serve.

xoxo, 
Agnieszka

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...