Saturday 9 June 2012

40-minutowe bułki do hamburgerów/ 40-Minute Hamburger Buns


Mówiłam, mówiłam, w końcu zrobiłam i się dzielę przepisem :) Bułki są świetne. Lekko słodkawe, miękkie i wprost idealne do hamburgerów. Już nie mogę się doczekać, aby zrobić je jeszcze raz!


I've been talking about it, but finally I've made it and now I'm sharing with you :) These buns are simply great! A little bit sweet and soft, perfect for hamburgers. Really, I just can't wait to make these again!

Składniki (na 12 sztuk)

  • 2 łyżki suszonych drożdży instant (około 18 g) lub 50 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka plus 2 łyżki ciepłej wody
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 do 3-1/2 szklanek mąki
W dużej misce rozpuść drożdże w wodzie. Dodaj cukier i olej; niech postoją razem 5 min. Dodaj jajko, sól i mąkę, aby utworzyć miękkie ciasto. Przełóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię; wyrabiaj ok. 3-5 min aż ciasto będzie elastyczne i miękkie. Nie pozwól, aby na tym etapie urosło. Podziel ciasto na 12 części i uformuj z nich kulki. Rozłóż na blaszce wyłożonej papierem, zachowując odstęp. Przykryj i pozwól bułkom rosnąć przez 10 min. Bułki posmaruj ubitym jajkiem i posyp sezamem-opcjonalnie. Piecz w 220°C przez  8-12 minut lub do momentu, gdy zbrązowieją. Ściągnij bułki z blaszki i pozwól im ostygnąć.

Ingredients (yield 12 buns)

  • 2 tablespoons active dry yeast (about 18 grams) or 50 grams fresh yeast
  • 1 cup plus 2 tablespoons warm water
  • 1/3 cup vegetable oil
  • 1/4 cup sugar
  • 1 egg
  • 1 teaspoon salt
  • 3 to 3-1/2 cups all-purpose flour
In a large bowl, dissolve yeast in warm water. Add oil and sugar; let stand for 5 minutes. Add the egg, salt and enough flour to form a soft dough. Turn onto a floured surface; knead until smooth and elastic, about 3-5 minutes. Do not let rise. Divide into 12 pieces; shape each into a ball. Place 3 in. apart on greased baking sheets. Cover and let rest for 10 minutes. Brush with beaten egg and sprinkle with sesame seeds- optional. Bake at 425° F/ 220°C for 8-12 minutes or until golden brown. Remove from pans to wire racks to cool.

xoxo,
Agnieszka 

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...