Wednesday, 27 March 2013

Babka piaskowa/ 'Sandy' bundt cake

 Babka piaskowa to jedna z moich ulubionych babek. W zeszłym roku robiłam ją po raz pierwszy na Wielkanoc i w tym roku również korzystam z tego przepisu. Babka jest oczywiście sucha, ale taka ma być i w takiej też wersji ją właśnie uwielbiam.


This bundt cake is rather dry and has a consistency of sand, more or less. Therefore in Poland, we call it a 'sandy bundt cake' (I have no idea if this kind of bundt cake has an  equivalent in English, but let's just go with it this name xd ). I really like this recipe and it is one of my favourite bundt cakes. Last time I made this was Easter last year. This year, I'm making it again because it's just delicious!

Składniki:
  • 150 g masła lub margaryny
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • 3 jajaka
  • 150 g cukru
  • 1,5 łyzeczki proszku do pieczenia
  • ekstrakt z cytryny (opcjonalnie)
 Masło (lub margarynę) miksować na najwyższych obrotach na puszysta, białą masę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka pojedynczo wbijać do masy maślanej, cały czas miksując. Mąkę ziemniaczaną i zwykłą przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, delikatnie miksować na wolnych obrotach. Dodać ekstrakt z cytryny (opcjonalnie). Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Formę natłuścić i wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Piec około 1 godziny w temperaturze 160 stopni C. Gdy ciasto ostygnie, oprószyć je cukrem pudrem.


Ingredients:
  • 150 g butter or margarine
  • 200 g potato starch
  • 100 g flour
  • 3 eggs
  • 150 g sugar
  • 1,5 teaspoons baking powder
  • lemon extract (optional)
  Cream butter or margarine at the highest speed using a mixer. Gradually, add sugar, mixing all the time. Separate the egg yolks from the whites. Add yolks to the batter, one at a time, mixing all the time. Sift together the flour, baking powder and patato starch. Add it to the batter and mix carefully at the lowest speed. Add lemon extract (optional). Beat the whites until stiff and carefully combine with the batter. Prepare a bundt pan by greasing it and flouring it with breadcrumbs or semolina. Bake for about 1 hour at 160 degrees C. After the cake has cooled, dust it with some icing sugar.


xoxo,
Agnieszka

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...