Saturday 23 June 2012

Spaghetti Aglio, Olio e Peperoncino - Spaghetti z czosnkiem, oliwą z oliwek i płatkami chili/ Spaghetti with garlic, olive oil and chili flakes

To chyba najszybszy obiad jaki przygotowałam. I bardzo prosty, ale najważniejsze w tym daniu są: makaron-musi być al dente! i dobra oliwa z oliwek. Reszta to bułka z masłem :P Więc jeśli jesteście makaroniarzami jak ja i nie wiecie, co zrobić na obiad to polecam to danie. Najpierw zrobiłam je z sałatką z warzyw i cytrynowym dressingiem jako dodatek, a następnego dnia dodałam do spaghetti świeżego pomidora i odrobinę startego sera. Muszę stwierdzić, że ta 2 wersja jakoś bardziej mi smakowała, ale tak czy siak, makaron jest genialny w swojej prostocie.

I guess it is the fastest dish I've ever made. And a very simple too. But remember that the most important things about this dish are: a good-quality olive oil and pasta- it has to be al dente! So if you call youself pasta-lover and you don't know what to prepare for dinner- here's my solution. It is really a piece of cake so there's no way you can go wrong with this recipe (except for perfectly cooked pasta- but I think you get what I'm trying to convey) XD At the first day I served it with garden salad with lemon dressing and at the second day, with fresh tomato and grated cheese- and I loved the second option more, but either way, this pasta is great.


Składniki (na 4-5 porcji)
  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
  • 2 duże lub 3 małe dobrze zmielone ząbki czosnku
  • 1 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 1/4 do 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
Makaron ugotuj z godnie z instrukcją na opakowaniu aż będzie al dente. Wypłucz makaron i odsącz z wody. Makaron przełóż do dużego naczynia, dodaj sól, pieprz, czosnek, chili i oliwę z oliwek. wszystko dobrze wymieszaj. Podawaj ciepłe lub w temperaturze pokojowej. Dobrym dodatkiem do dania jest jakaś prosta zielona sałata z dressingiem.

Ingredients (yield 4-5 servings)
  • 1 package of spaghetti
  • 2 large or 3 small garlic cloves, finely minced
  • 1 1/2 teaspoons of chili pepper flakes
  • 1/4 to 1/3 cup of extra-virgin olive oil
  • 3/4 teaspoon of salt
  • 1/2 teaspoon of freshly ground black pepper
Cook spaghetti according to the directions on the package, until it is al dente.Strain spaghetti and place in a large serving dish. Add minced garlic, chili pepper flakes, olive oil, salt, and pepper, and mix together well. Serve warm or at room temperature. A good addition to that dish is a simple garden salad with dressing.


xoxo,
Agnieszka

    2 comments :

    1. Bardzo fajne przepisy, właśnie szukałam przepisu na malinowe ciasto i natknęłam się na twój blog :) Pozdrawiam, Ola. :)

      ReplyDelete
    2. Dziękuję bardzo :)

      Również pozdrawiam i zapraszam na bloga:)

      ReplyDelete

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...