Thursday, 19 July 2012

Muffiny z borówkami, otrębami i musem jabłkowym/ Bran blueberry applesauce muffins

Szczególnie ostatnio, gdy w domu sami pieczemy chleb mam pod dostatkiem różnego rodzaju otrębów. A gdy trzeba coś upiec to czemu nie zrobić tego na zdrowo? Na pewno takie muffiny będą fajną odmianą, a poza tym, ja uwielbiam otręby!


Especially lately when we have been baking our own bread we have a plentiful of different kinds of oats. So when you have to bake muffins why not turn them into something healthy? These muffins will be a nice change for sure, and besides, I love bran!

Przepis z małymi zmianami pochodzi ze strony Joy the Baker./ A little bit altered recipe via Joy the Baker.
  Składniki (na 12-15 sztuk):
  • 1 1/4 szklanki mąki razowej
  • 1 1/4 szklanki otrębów (ja użyłam otrębów owsianych)
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 szklanka musu jabłkowego, niesłodzonego (jabłka myjemy, kroimy, wrzucamy do garnka i gotujemy aż się całkiem rozpadną i wyparuje z nich woda)
  • 1/2szklanki maślanki
  • 1/2 szklanki cukru brązowego, upchanego (ja użyłam zwykłego)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 duże jajko, lekko rozmącone
  • 3/4 szklanki borówek (świeżych lub mrożonych)
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Wyłożyć foremkę do muffinów papierowymi papilotkami lub natłuścić i wysypać mąką.  W dużej misce wymieszać suche składniki: mąkę, otręby, sól, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. W mniejszej misce połączyć mus jabłkowy, maślankę, cukier, jajko i olej. Wszystko wymieszać, dodać do suchych składników i połączyć. Na koniec wmieszać owoce. Nakładać ciasto do 2/3 wysokości foremki i piec przez 16-18 minut.

Ingredients (yields 12-15 muffins):
  • 1 1/4 cups whole wheat flour
  • 1 1/4 cups bran
  • 1 tsp baking powder
  • 1/2 tsp baking soda
  • 1/4 tsp salt
  • 1/2 tsp cinnamon
  • 1 cup unsweetened applesauce
  • 1/2 cup low-fat buttermilk
  • 1/2 cup firmly packed brown sugar
  • 2 tbsp canola oil (I used the almond oil I had on hand)
  • 1 large egg, lightly beaten
  • 3/4 cup blueberries (fresh or frozen)
Preheat oven to 375 degrees. Line a 12 cup muffin tin with paper cases or spray with nonstick cooking spray and flour it. In a large bowl combine flour, oats, baking powder, baking soda, salt and cinnamon. In a medium bowl combine applesauce, buttermilk, sugar, oil and egg. Make a well in dry ingredients and add applesauce mixture. Stir until just moist. Fold in blueberries. Fill muffin cups 2/3 full. Bake for 16-18 minutes.


xoxo,
Agnieszka

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...