Sunday, 22 July 2012

Ciasto czekoladowe w kubku/ Chocolate cake in a mug

 Ok. Może ciasto z  kubka brzmi dziwnie. Ciasto z kubka z mikrofali jeszcze dziwniej, ale prawda jest taka, że ten przepis jest całkiem zjadliwy. Może nie ma tego bogatego, czekoladowego smaku, co Staromodne ciasto czekoladowe, ale jest ok. Dobrym pomysłem jest dodatek sosu czekoladowego, aby ciasto zyskało "bardziej" czekoladowy smak. Ogólnie potraktowałam ten przepis jako eksperyment, ponieważ nigdy wcześniej nie używałam mikrofali do pieczenia ciasta. Kolejna rzecz do odhaczenia z listy :P


Ok. Maybe chocolate cake in a mug sounds weird. And a chocolate cake in a mug from a microwave even more weird but the truth is that the recipe is perfectly edible. Maybe it doesn't have that rich chocolate flavour of the old-fashioned chocolate cake, but it's all right. A good idea is an addition of chocolate sauce to make the flavour more 'chocolate-ish'. basically, this recipe was for me an experiment because never before have I tried using microwave for baking cakes. Another thing to cross out from my to-do list :P

Składniki:(na 1 porcję)
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao gorzkiego
  • 2 łyżki rozmieszanego jajka
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 3 łyżki pokruszonej czekolady lub 'chocolate chips' (opcjonalnie)
W kubku wymieszać suche i mokre składniki. Na koniec wmieszać kawałki czekolady. Podgrzewać w mikrofali ok. 4 min. (trzeba sprawdzać). Można podawać z sosem czekoladowym dla wzbogacenia smaku.


 Ingredients (yield 1 portion)
  • 4 tablespoons flour
  • 4 tablespoons sugar
  • 2 tablespoons unsweetened cocoa
  • 2 tablespoons whisked egg
  • 3 tablespoons milk
  • 3 tablespoons oil
  • 3 tablespoons chocolate chips or broken pieces of chocolate (optional)
 
Add all of the dry and wet ingredients to the mug and mix. At the end, add chocolate and stir. Put in a microwave and heat for about 4 minutes (you have to check it). For a richer taste serve with chocolate sauce.


xoxo,
Agnieszka

7 comments :

  1. To jest jadalne? :O Bo wygląda... No, mało atrakcyjnie, powiem ładnie :P XD

    ReplyDelete
  2. Tak, jest. Jestem tego przykładem, gdyż spożyłam te ciasto już jakiś czas temu i nadal żyję! xD

    Jak dla mnie nie wygląda aż tak źle, z kubka trudno czegokolwiek dojrzeć :P chociaż wiadomo, są ładniejsze desery.

    To coś bardziej w stylu "O cholera! muszę zjeść coś czekoladowego i to szybko, bo jak nie to za raz umrę" XD niż chęć olśnienia swoim kulinarnym talentem np. sąsiadów :P

    :)

    ReplyDelete
  3. W takiej sytuacji poszłabym do mojej "magicznej, kuchennej szafki", w której mam ze 20 tabliczek czekolady, a których nikt nie je XD

    ReplyDelete
  4. No proszę :P Nigdy się nie chwaliłaś tą szafką :D

    Ale ja jestem typem osoby, która lubi coś czekoladowego, ale nie samą czekoladę (chociaż zdarzają się nieliczne przypadki) xD

    ReplyDelete
  5. Nie chwalę się, bo to tragedia XD Normalnie do niej nie zaglądam, co najwyżej raz w miesiącu XD A czekolady często dostajemy jako gratisy do zakupów w osiedlowym XD

    Ja lubię czekoladę, ale te "lepsiejsze", jestem francuskim pieskiem XD.

    ReplyDelete
  6. Chodzi za mną ten 'przepis' od jakiegoś czasu, ale do tej pory nie miałam odwagi go wypróbować ;)

    ReplyDelete
  7. Ja na początku odwagi tez nie miałam, ale w końcu ciekawość wygrała :P Czasami trzeba w kuchni zaryzykować i poeksperymentować ;) Oby tylko jadalne rzeczy wychodziły xD

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...