One night I was sitting in front of the computer and I couldn't sleep. I was watching Gordon Ramsey's videos on youtube and I came across this dessert. It seemed to be simple, with bananas which I like and with dash of something spicey. So I made this. I couldn't resist. And it was delicious. A perfect sweet treat for a Sunday afternoon :) Should you have any doubts about this recipe, see the video made by Gordon- he explains everything. Really fast :P
Banany na ostro wg Gordona Ramsey'a
Składniki (na 4 porcje)
- 3 średnie banany
- 75 g cukru
- 15 g niesolonego masła
- 1 papryczka chili, drobno pokrojona, bez nasion
- 50 ml ciemnego rumu (można pominąć alkohol lub dodać jakikolwiek, który ma min. 40%)
- 60 ml mleka kokosowego (można dodać kremówki zamiast mleka kokosowego)
- lody waniliowe do podania
Dużą, nieprzywierającą patelnię posyp cukrem i wstaw na duży ogień. Skarmelizuj cukier i dodaj do niego posiekaną paprykę chili.Obierz i pokrój banany. Dodaj do karmelu banany, tak aby całe były pokryte. Dodaj masło. Całość podgrzewaj ok. 2-3 minut przed wlaniem alkoholu i podpaleniem go (flambé). Pozwól, aby cały alkohol odparował, a płomienie same zgasną. Dolej mleka kokosowego, zamieszaj, gotuj ok. 2 minut. Przełóż deser do miseczek, nałóż gałkę lodów waniliowych. Deser jest gotowy do podania.
Gordon Ramsey's hot bananas
Ingredients (serve 4)
- 3 medium bananas
- 75 g sugar
- 15 g unsalted butter
- 1 red chilli, deseeded, finely sliced
- 50 ml dark rum (you can skip it or add any alcohol with at least 40%)
- 60 ml coconut milk (if you don't have coconut milk you can add whipping cream instead)
- Vanilla ice cream, to serve
Sprinkle the sugar over the base of a wide, heavy, non-stick frying pan and place over a high heat until it melts and begins to caramelise around the edge of the pan. Chop the chilli and to the sugar.
Peel and roughly slice the bananas on the diagonal. Add the bananas and coat in the caramel then add the butter. Allow the bananas to caramelise for 2 -3 minutes before pouring in the rum and flambéing. Let the flames burn out, then pour in the coconut milk and swirl to combine. Cook out for a further 1 - 2 minutes before removing from the heat.
Spoon the hot bananas into the bottom of the serving glasses/bowls and top with a scoop of vanilla ice cream to serve.
Agnieszka
Nie wyobrażałam sobie bananów inaczej niż na słodko, no może z wyjątkiem słonego masła orzechowego. Musiał wyjść ciekawy smak po zmieszaniu tak różnych smaków jak karmel, papryczka i rum :)
ReplyDeleteByły smaczne :P Warto spróbować :)
Deleteomg kocham takie kombinacje musze sprobowac!:)
ReplyDeleteZachęcam, bo wykonanie raczej łatwe ;)
DeleteNie często odwiedzam kuchnię, ale ten przepis tak na prawdę z wielkim zainteresowaniem przeczytałam ;) nazwa mnie chyba tak porwała XD
ReplyDeleteOk :) Od tej pory we wszystkich moich przepisach będzie słowo HOT. Sexy też może być, bo wiem, ze lubisz XD
DeleteJuż to mówiłam, ale: yeaaaaaaaaaah! :D :)
Delete