Tuesday, 8 January 2013

Deser Banany na Ostro/ Hot Bananas Dessert

  Kiedyś w nocy siedziałam i oglądałam filmiki Gordona aż tu natrafiłam na ten przepis. Wydawał się prosty, z bananami, które lubię i nutką ostrości, czyli też jak najbardziej ok. No to wypróbowałam go i był idealnym deserem na niedzielne popołudnie. W razie wątpliwości odsyłam do filmiku-Gordon wyjaśnia wszystko naprawdę ekspresowo :P


One night I was sitting  in front of the computer and I couldn't sleep. I was watching Gordon Ramsey's videos on youtube and I came across this dessert. It seemed to be simple, with bananas which I like and  with dash of something spicey. So I made this. I couldn't resist. And it was delicious. A perfect sweet treat for a Sunday afternoon :) Should you have any doubts about this recipe, see the video made by Gordon- he explains everything. Really fast :P

Banany na ostro wg Gordona Ramsey'a

Składniki (na 4 porcje)
  • 3 średnie banany
  • 75 g  cukru
  • 15 g niesolonego masła
  • 1 papryczka chili, drobno pokrojona, bez nasion
  • 50 ml ciemnego rumu (można pominąć alkohol lub dodać jakikolwiek, który ma min. 40%)
  • 60 ml mleka kokosowego (można dodać kremówki zamiast mleka kokosowego)
  • lody waniliowe do podania

Dużą, nieprzywierającą patelnię posyp cukrem i wstaw na duży ogień. Skarmelizuj cukier i dodaj do niego posiekaną paprykę chili.Obierz i pokrój banany. Dodaj do karmelu banany, tak aby całe były pokryte. Dodaj masło. Całość podgrzewaj ok. 2-3 minut przed wlaniem alkoholu i podpaleniem go (flambé). Pozwól, aby cały alkohol odparował, a płomienie same zgasną. Dolej mleka kokosowego, zamieszaj, gotuj ok. 2 minut. Przełóż deser do miseczek, nałóż gałkę lodów waniliowych. Deser jest gotowy do podania.


Gordon Ramsey's hot bananas 


Ingredients (serve 4)
  • 3 medium bananas
  • 75 g  sugar
  • 15 g unsalted butter
  • 1 red chilli, deseeded, finely sliced
  • 50 ml dark rum (you can skip it or add any alcohol with at least 40%)
  • 60 ml coconut milk (if you don't have coconut milk you can add whipping cream instead)
  • Vanilla ice cream, to serve

Sprinkle the sugar over the base of a wide, heavy, non-stick frying pan and place over a high heat until it melts and begins to caramelise around the edge of the pan. Chop the chilli and to the sugar.
Peel and roughly slice the bananas on the diagonal. Add the bananas and coat in the caramel then add the butter.  Allow the bananas to caramelise for 2 -3 minutes before pouring in the rum and flambéing.   Let the flames burn out, then pour in the coconut milk and swirl to combine.  Cook out for a further 1 - 2 minutes before removing from the heat.
Spoon the hot bananas into the bottom of the serving glasses/bowls and top with a scoop of vanilla ice cream to serve.

xoxo,
Agnieszka

7 comments :

  1. Nie wyobrażałam sobie bananów inaczej niż na słodko, no może z wyjątkiem słonego masła orzechowego. Musiał wyjść ciekawy smak po zmieszaniu tak różnych smaków jak karmel, papryczka i rum :)

    ReplyDelete
  2. omg kocham takie kombinacje musze sprobowac!:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zachęcam, bo wykonanie raczej łatwe ;)

      Delete
  3. Nie często odwiedzam kuchnię, ale ten przepis tak na prawdę z wielkim zainteresowaniem przeczytałam ;) nazwa mnie chyba tak porwała XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok :) Od tej pory we wszystkich moich przepisach będzie słowo HOT. Sexy też może być, bo wiem, ze lubisz XD

      Delete
    2. Już to mówiłam, ale: yeaaaaaaaaaah! :D :)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...