Friday, 1 February 2013

Pavlova

 Muszę Wam powiedzieć, że z początku bałam się trochę tego osławionego tortu. A wszystko przez tą podstępną bezę, ale w końcu się zdecydowałam. Robiłam już Pavlovą 4 razy i zawsze była idealna. To jeden z najsmaczniejszych i najelegantszych deserów jakie jadłam. Co prawda beza powinna być idealna, ale nawet jeśli coś Wam nie wyjdzie, zawsze można zamaskować to bitą śmietaną :) Nie mogę się doczekać wakacji, żeby zrobić Pavlovą z owocami leśnymi. To będzie pychota!


I've have to tell you, I was afraid of maiking Pavlova since the meringue can be a little tricky. But after making this recipe for the fourth time, I have to admit that this is one of the most elegant and delicious things I've ever eaten. Meringue has to be perfect, that's true, but even if something goes wrong, you can always mask it with the whipped cream :) I can't wait for summer and fresh fruits so I can make Pavlova with raspberries and berries. YUM!


Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.

Składniki:

  • 6 białek
  • 300 g miałkiego cukru
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (można zastąpić ją skrobią ziemniaczaną)
  • 1 łyżeczka białego octu winnego (lub soku z cytryny)
  • 500 ml śmietany kremówki (ja zwykle ubijam tylko 250 ml)***
  • owoce sezonowe
 ***Śmietanę ubijamy bez cukru, bo wyjdzie wszystko za słodkie. Dodatkowo dodaję fix do bitej śmietany, żeby utrzymała swój kształt i nie podchodziła wodą.


Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce miałkiego cukru, łyżeczkę mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej) i łyżeczkę octu (lub soku z cytryny). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg, nieduży, dwadzieścia kilka cm średnicy. Wyłożyć na niego masę białkową. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i po 5 minutach przykręcić temperaturę do 150 stopni. Piec 1,5 godziny. Studzić w uchylonym piekarniku.



Wystudzoną bezę położyć na paterze dnem do góry, delikatnie zerwać papier. Wyłożyć na nią ubitą kremówkę (bez cukru). Udekorować owocami sezonowymi.


Ingredients:

  • 6 egg whites
  • 300 g white sugar
  • 1 teaspoon cornstarch
  • 1 teaspoon white wine vinegar (or lemon juice)
  • 500 ml whipping cream (I usually use just 250 ml)***
  • seasonal fruits
 *** I whip cream without any sugar because the whole dessert would be too sweet.
Preheat oven to 180 degrees C.  Line a baking sheet with parchment paper. Draw a 9-inch circle on the parchment paper. In a large bowl, beat egg whites until stiff but not dry. Gradually add in the sugar, about 1 tablespoon at a time, cornstarch and vinegar ( or lemon juice) beating well after each addition. Beat until thick and glossy. Spoon mixture inside the circle drawn on the parchment paper. For the first 5 minutes bake at 180 degrees, but then decrease the temperature to 150 degrees C. Bake for 1,5 hours. Then cool the Pavlova in an open oven.  Remove the paper, and place meringue on a flat serving plate. Fill the center of the meringue with whipped cream (without sugar) and top with fruits.
xoxo,
Agnieszka

5 comments :

  1. Wygląda przeapetycznie <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nominowałam Cię do Versatile Blog Award, po szczegóły zapraszam do mnie - http://my-raspberry-field.blogspot.com/2013/02/the-versatile-blog.html ;)

      Delete
  2. Szczerze mówiąc, pierwszy raz słyszę o tym torcie. Wygląda cudownie! Niestety nie lubię bezy :(
    Ale w domu jest kilku miłośników, pokaże mamie przepis, może wypróbujemy :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Możesz nie lubić bezy, ale ta jest trochę inna, bo jest chrupiąca z wierzchu, a ma miękki-piankowy środek. poza tym razem z bitą śmietaną ładnie się łączą i według mnie aż tak tego bezowego smaku nie czuć :)

      Zawsze możesz troszkę spróbować :)

      Pozdrowienia! )

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...