Thursday, 4 April 2013

Prosty biały chleb ze skórką/ Simple crusty white bread

Uwielbiam chleb. Szczególnie biały, ciepły z chrupiącą skórka :) tak, wiem, biały chleb nie jest najzdrowszy, ale raz na jakiś czas można sobie na niego pozwolić. Dodatkowo ten jest na drożdżach, które są bardzo zdrowe i jest domowy, przez co wiemy, co w nim siedzi :P Chleb jest przepyszny i jest bardzo prosty do wykonania oraz stanowi świetną wersję bazową, jeśli marzy nam się dodanie jakiś przypraw i dodatków. Bardzo polecam :)
 

I love bread. Especially the white one, still warm and with a crust although I know that it is not the healthiest one. But from time to time you can have it. It's homemade and made with yeast which is good for you and also you know exactly what is inside. The recipe is super easy and delicious and is a great base for making other versions of bread with different ingredients and seasonings. I highly recommend this recipe :)

The source: recipe + my comments.


Składniki: (na 2 bochenki chleba)
  • 1 1/2 łyżki suchych drożdży instant lub 50 g świeżych drożdży
  • 1 1/2 łyżki soli
  • 6 1/2 szklanki mąki pszennej + więcej do posypania
  • 3 szklanki ciepłej wody
W dużej misce wymieszaj sól, ciepłą wodę i drożdże. Dodaj mąkę i dobrze wymieszaj ciasto za pomocą drewnianej łyżki, aby pozbyć się "suchych łatek".

Pozwól wyrosnąć ciastu od 2 do 5 godzin po przykryciem (najlepsza jest bawełniana czysta ściereczka). Moje wyrosło już po 2 godzinach. Podziel ciasto na 2 części i uformuj dwa chleby- mój kształt był typowy-owalny. Najlepiej jak chleb ma gładki wierzch więc trzeba go dobrze porozciągać w dłoniach. Przełóż chleby na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypaną mąką. Pozwól im odpocząć przez około 40 minut. Jeśli nie chcesz piec chleba od razu, zawsze możesz przechować ciasto w lodówce. 
 
***Równiez dodałam trochę przyprawy do drugiego bochenka, ale niestety była ona rozprowadzona nierównomiernie, ponieważ dodałam ją, gdy już dzieliłam ciasto. Najlepiej dodawać przyprawy i dodatki do ciasta od razu, gdy połączymy dobrze mąke i rozpuszczone drożdże. To pozwoli smakom i zapachom dobrze się "przegryźć", gdy ciasto wyrasta.***

Podczas gdy ciasto odpoczywa, nagrzej piekarnik do 230 stopni C oraz umieść blaszkę na dolnej półce swojego piekarnika. Kratkę do pieczenia umieść na środkowej półce piekarnika. W międzyczasie, zagotuj cały czajnik wody.

Oprósz ciasto mąką i natnij wierzch nożem w trzech miejscach. Gdy woda się zagotuje, przelej ją ostrożnie do blaszki i szybko wstaw chleby do piekarnika na środek. Zamknij szybko drzwiczki, aby zatrzymać parę. Piecz około 30 min aż wierzch zbrązowieje. Dobrze ostudź i podawaj.
 

Ingredients: (yield 2 loaves of bread)
  • 1 1/2 tablespoons active-dry yeast or 50 g fresh yeast
  • 1 1/2 tablespoons salt
  • 6 1/2 cups all purpose flour + more for dusting
  • 3 cups warm water
In a large bowl, mix yeast and salt into 3 cups of warm water. Stir in flour and mix using a wooden spoon until there are no dry patches.

Let dough rise at room temperature for 2 hours, covered with a tea towel or let rise up to 5 hours.
Divide the dough in half, or in quarters if you like. I divided my dough in half and I shaped these two parts into a oval bread shape, turning it in my hands to stretch the surface, creating a smooth top and a lumpy bottom. Put dough on a baking sheet covered with flour and parchment and let it rest for 40 minutes.  If you don't want to use your dough right away, refrigerate it. 
 
***I also added some seasoning to the other half of the bread. So if you want to achieve other flavours, just add something tasty. I would recommend adding seasoning and additional ingredients right away after combining flour and yeast and making the dough. I added the seasoning after the dough has risen, but the spices weren't distributed evenly.***

While the dough is relaxing, heat oven to 230 degrees C and place a large roasting or broiler pan on the bottom shelf of your oven. If you're using a pizza stone, place it in the oven for 20 minutes to heat up. Place the other oven rack in the middle of the oven. Meanwhile, boil up a full kettle of water. 

Dust the dough with flour, slash the top with a serrated knife three times. When the water has boiled, carefully pour the water into the hot roasting/broiler pan and immediately pop the bread loaves into the middle oven rack, closing the door quickly to trap the steam. Bake until well browned, about 30 minutes. Cool completely and serve. 
 
 
xoxo,
Agnieszka

11 comments :

  1. Muszę spróbować :)

    ReplyDelete
  2. Uwielbiam domowy chleb, a w domu obecnie tylko taki jemy. Nie ma sensu kupować czegoś co nie jest do konca smaczne, a także nie wiadomo co w nim jest.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Prawda, teraz prawdziwego chleba czy wypieków w piekarniach/cukierniach nie uświadczysz :( naprawdę szkoda, że tak jest.

      My również pieczemy pełnoziarnisty chleb żytni na zakwasie. Też go bardzo lubię ;)

      Delete
  3. Ale mi narobiłaś ochoty :P Szkoda, że mój piekarnik jest bardzo kapryśny i raz ciasto wyrasta, a raz nie chce wyrosnąć nawet biszkopt z paczki :/ Poza tym mam Grono pod blokiem i chyba zaraz tam zejdę ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Coś wiem o kapryśnych piekarnikach xd Mój zawsze przypala mi prawy bok ciast ;)

      Delete
    2. Mój też przypala z prawej strony :|

      Delete
  4. Ależ bym zjadła taki jeszcze cieplusi chlebek! Szkoda, że w Poznaniu nie mam piekarnika.

    ReplyDelete
  5. Mniam! Ja nie mam piekarnika, a chętnie bym taki zrobiła.
    Poza tym cieszę się, że zostałam dziś z Wami troszkę dłużej.
    Ściskam i z przyjemnością dodaję do obserwowanych :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dzięki :) ja też się cieszę, że zostałam dłużej i mogłam Ciebie troszeczkę lepiej poznać! Mam nadzieję, że zobaczymy się jeszcze ;) Pozdrowienia!

      Delete
  6. Zjadłabym takie chlebek , apetycznie wygląda:)
    Zapraszam do mnie:
    http://letmelook.blogspot.com/

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...