Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.
Składniki na około 50 kapuśniaczków:
- 350 g letniego mleka
- 60 g roztopionego masła
- pół łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 2 duże jajka
- 560 g mąki pszennej
- 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych
- 50 g masła, roztopionego
- nasionka maku, kminku, czarnuszki, soli morskiej itp. do oprószenia
Drożdże rozpuścić w połowie mleka, odczekać 5 minut. Resztę mleka
rozmieszać z 60 g masła, cukrem i jajkami. Mąkę wymieszać z solą, dodać
rozpuszczone drożdże i resztę składników. Zagniatać, aż powstanie
gładkie, miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe
miejsce na 1,5 h (do podwojenia objętości).
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą część ciasta
rozwałkować na rozmiar mniej więcej 25 x 45 cm. Przekroić nożem na pół.
Na każdej połowie ciasta rozłożyć 1/4 nadzienia, jak pokazano na
zdjęciu. Każdą połowę ciasta zwinąć w rulonik. W taki sam sposób
postąpić z drugą, odłożoną częścią ciasta. Ruloniki pokroić po lekkim
skosie (najłatwiej przy pomocy nitki podkładanej pod ciasto i zaciskanej
nad ciastem). Przełożyć na blachę wyłożoną matą teflonową lub papierem
do pieczenia. Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić do podwojenia
objętości.
Przed pieczeniem posmarować roztopionym masłem, posypać makiem.
Piec około 18 - 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 210ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Nadzienie:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 100 g suszonych grzybków leśnych + kilka pieczarek
- 3 średniej wielkości cebule
- sól i pieprz, do smaku
- olej, do smażenia
Kapustę kiszoną włożyć do większego garnka, zalać wodą do przykrycia
kapusty. Zagotować i gotować pod przykryciem na minimalnym ogniu przez 2
godziny, do miękkości. Odcedzić, ostudzić, odcisnąć dokładnie wodę i
drobno pokroić (czasem kapusta jest już drobno poszatkowana i nie trzeba
jej dodatkowo kroić). Można to zrobić dzień wcześniej i przechowywać w
lodówce, pod przykryciem.
Suszone grzyby namoczyć wieczór wcześniej w niedużej ilości wody.
Kolejnego dnia zagotować i gotować pod przykryciem przez 1 godzinę, do
miękkości (bez soli). Odcedzić, ostudzić i drobno pokroić.
Cebulę drobno pokroić. Posolić lekko i podsmażyć na oleju do złotego
koloru. Pieczarki (jeśli są dodawane) drobno pokroić i dodać pod sam
koniec do usmażonej cebuli, podsmażyć razem.
Do dużego naczynia włożyć przygotowane wcześniej: kapustę, grzybki
leśne, cebulę (z pieczarkami). Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
xoxo,
Agnieszka
Ale pyszności! Muszę wypróbować koniecznie! chodzą za mną już od jakiegoś czasu domowe krokiety z kapustą i grzybami, ale to również wygląda smakowicie :)
ReplyDeleteA tak btw. obejrzałam po podejrzeniu u Ciebie Our Idiot Brother - świetny film, dużo się wyśmiałam :D
A, i piękne zdjęcia z wakacji ;) kociaczki i psinka urocze ;)
Marta
Och, dziękuje :)
ReplyDeleteJa już dawno tego filmu nie widziałam. Fajnie, że Ci się podobał :)
I też mam sporo uzupełniania na filmweb, bo dzięki kuzynowi zobaczyłam sporo filmów. A tak w ogóle ostatnio coś mnie znowu na filmy wzięło. To dobrze, bo mam spore zaległości :P
Pozdrowienia! :)
No właśnie mnie też. Ale szukam teraz przede wszystkim komedii brytyjskich, obecnie czatuję na najnowszy film z Simonem Peggiem :D
ReplyDeleterównież pozdrawiam
M.