Saturday, 7 September 2013

Kapuśniaczki

Kapuśniaczki to nie tylko danie wigilijne. U mnie w domu lubimy je jeść przez cały rok. Zwykle robiłam wersje z gotowego ciasta francuskiego, ale tym razem chciałam je zrobić porządnie i tak jak należy :) Wyszły pyszne, ale następnym razem będę oszczędniejsza z pieprzem, bo jak zwykle trochę przesadziłam :P


Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.


Składniki na około 50 kapuśniaczków:
  • 350 g letniego mleka
  • 60 g roztopionego masła
  • pół łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 duże jajka
  • 560 g mąki pszennej
  • 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych
Ponadto:
  • 50 g masła, roztopionego
  • nasionka maku, kminku, czarnuszki, soli morskiej itp. do oprószenia
Drożdże rozpuścić w połowie mleka, odczekać 5 minut. Resztę mleka rozmieszać z 60 g masła, cukrem i jajkami. Mąkę wymieszać z solą, dodać rozpuszczone drożdże i resztę składników. Zagniatać, aż powstanie gładkie, miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 h (do podwojenia objętości).
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą część ciasta rozwałkować na rozmiar mniej więcej 25 x 45 cm. Przekroić nożem na pół. Na każdej połowie ciasta rozłożyć 1/4 nadzienia, jak pokazano na zdjęciu. Każdą połowę ciasta zwinąć w rulonik. W taki sam sposób postąpić z drugą, odłożoną częścią ciasta. Ruloniki pokroić po lekkim skosie (najłatwiej przy pomocy nitki podkładanej pod ciasto i zaciskanej nad ciastem). Przełożyć na blachę wyłożoną matą teflonową lub papierem do pieczenia. Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić do podwojenia objętości.
Przed pieczeniem posmarować roztopionym masłem, posypać makiem.
Piec około 18 - 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 210ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.


Nadzienie:
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 100 g suszonych grzybków leśnych + kilka pieczarek
  • 3 średniej wielkości cebule
  • sól i pieprz, do smaku
  • olej, do smażenia
Kapustę kiszoną włożyć do większego garnka, zalać wodą do przykrycia kapusty. Zagotować i gotować pod przykryciem na minimalnym ogniu przez 2 godziny, do miękkości. Odcedzić, ostudzić, odcisnąć dokładnie wodę i drobno pokroić (czasem kapusta jest już drobno poszatkowana i nie trzeba jej dodatkowo kroić). Można to zrobić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce, pod przykryciem.
Suszone grzyby namoczyć wieczór wcześniej w niedużej ilości wody. Kolejnego dnia zagotować i gotować pod przykryciem przez 1 godzinę, do miękkości (bez soli). Odcedzić, ostudzić i drobno pokroić.
Cebulę drobno pokroić. Posolić lekko i podsmażyć na oleju do złotego koloru. Pieczarki (jeśli są dodawane) drobno pokroić i dodać pod sam koniec do usmażonej cebuli, podsmażyć razem.
Do dużego naczynia włożyć przygotowane wcześniej: kapustę, grzybki leśne, cebulę (z pieczarkami). Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.


xoxo,
Agnieszka

3 comments :

  1. Ale pyszności! Muszę wypróbować koniecznie! chodzą za mną już od jakiegoś czasu domowe krokiety z kapustą i grzybami, ale to również wygląda smakowicie :)
    A tak btw. obejrzałam po podejrzeniu u Ciebie Our Idiot Brother - świetny film, dużo się wyśmiałam :D
    A, i piękne zdjęcia z wakacji ;) kociaczki i psinka urocze ;)
    Marta

    ReplyDelete
  2. Och, dziękuje :)

    Ja już dawno tego filmu nie widziałam. Fajnie, że Ci się podobał :)

    I też mam sporo uzupełniania na filmweb, bo dzięki kuzynowi zobaczyłam sporo filmów. A tak w ogóle ostatnio coś mnie znowu na filmy wzięło. To dobrze, bo mam spore zaległości :P

    Pozdrowienia! :)

    ReplyDelete
  3. No właśnie mnie też. Ale szukam teraz przede wszystkim komedii brytyjskich, obecnie czatuję na najnowszy film z Simonem Peggiem :D

    również pozdrawiam
    M.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...