Tak naprawdę nie jestem ani wielką fanką ani smakoszką alkoholu, chociaż czasami zdarzy mi się wypić coś z procentami. Zwykle lubię smak danego trunku, ale do czasu gdy nie poczuję tego spirytusowego posmaku. To jednak nie zniechęca mnie do testowania różnego rodzaju drinków i mieszania domowych alkoholi.:)
Jako, że luuubię kokosy, a jak to u mnie bywa, mleka kokosowego jest pod dostatkiem, to zrobiłam na szybko bardzo prosty likier składajacy sie jedynie z 3 składników.
Składniki (na około 0,5 l):
- 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
- 180 g cukru
- 100 ml wódki lub spirytusu (użyłam wódki, ponieważ lubię delikatniejsze alkohole)
W garnuszku umieścić mleko kokosowe i cukier, wszystko dobrze wymieszać (mleko kokosowe lubi zostawiać grudki). Całość podgrzać do rozpuszczenia cukru. Tak przygotowany płyn wystudzić i następnie dolać alkohol. Wszystko dobrze wymieszać. Przelać do butelki i dobrze schłodzić przed podaniem.
*Likier można od razu spożywać, ale lepiej odczekać do "przegryzienia się" smaków.
xoxo,
Agnieszka
Nie przepadam za połaczeniem kokosowo alhoholowych smaków, zdecydowanie jednak na pus jest prostota wykoania , więc byc może sie skuszę
ReplyDelete