Thursday, 24 July 2014

Kremowa zupa czosnkowa

  • 3 - 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 serki topione (200 g)
  • 1,5 litra rosołu
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • czerstwe pieczywo na grzanki
  • starty żółty ser do posypania
- See more at: http://www.bistromama.pl/2012/02/kremowa-zupa-czosnkowa.html#sthash.pc6BtzTs.dpuf
  • 3 - 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 serki topione (200 g)
  • 1,5 litra rosołu
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • czerstwe pieczywo na grzanki
  • starty żółty ser do posypania
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na złoty kolor na maśle, dodajemy pokrojony na większe kawałki czosnek. Zalewamy cebulę i czosnek wywarem rosołowym, wrzucamy ziemniaki i gotujemy, aż będą miękkie. Na koniec dodajemy serki topione, gdy się roztopią miksujemy zupę w blenderze. 
Doprawiamy solą i pieprzem. 

Można dodać koperek,nawet duuuużo koperku, bo koperek bardzo lubi czosnek :) 
Można również zupę podać z prażonymi migdałami...
Można jej smak zmienić dodając łyżeczkę startego chrzanu... :)

Tym razem w wersji tradycyjnej, czyli z grzankami i startym żółtym serem. 
- See more at: http://www.bistromama.pl/2012/02/kremowa-zupa-czosnkowa.html#sthash.pc6BtzTs.dpuf
  • 3 - 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 serki topione (200 g)
  • 1,5 litra rosołu
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • czerstwe pieczywo na grzanki
  • starty żółty ser do posypania
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na złoty kolor na maśle, dodajemy pokrojony na większe kawałki czosnek. Zalewamy cebulę i czosnek wywarem rosołowym, wrzucamy ziemniaki i gotujemy, aż będą miękkie. Na koniec dodajemy serki topione, gdy się roztopią miksujemy zupę w blenderze. 
Doprawiamy solą i pieprzem. 

Można dodać koperek,nawet duuuużo koperku, bo koperek bardzo lubi czosnek :) 
Można również zupę podać z prażonymi migdałami...
Można jej smak zmienić dodając łyżeczkę startego chrzanu... :)

Tym razem w wersji tradycyjnej, czyli z grzankami i startym żółtym serem. 
- See more at: http://www.bistromama.pl/2012/02/kremowa-zupa-czosnkowa.html#sthash.pc6BtzTs.dpuf
Uwielbiam czosnek i już od dawna chodzi za mną czosnkowa zupa. Już kiedyś miałam okazję próbować typowej czeskiej zupki, bo na bazie samego rosołu przez co była bardzo klarowna. Tym razem chciałam czegoś bardziej kremowego i stąd ten przepis.


Podałam ją z grzankami i startym żółtym serem, bo przy takim daniu są niezastąpione :) Grzanki są chrupkie i sycące, a ser kremowy i strasznie się ciągnie, co uwielbiam w tej zupie. Smak czosnku jest delikatny, ale zawsze można pokusić się o dodanie większej ilości czosnku w trakcie gotowania lub po, kiedy wszystko miksujemy. Dopiero wtedy czosnek będzie bardziej wyraźny.

Jeśli jesteście fanami takich zup, zapraszam również do wypróbowania zupy cebulowej ;)

  • 3 - 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 serki topione (200 g)
  • 1,5 litra rosołu
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • czerstwe pieczywo na grzanki
  • starty żółty ser do posypania
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na złoty kolor na maśle, dodajemy pokrojony na większe kawałki czosnek. Zalewamy cebulę i czosnek wywarem rosołowym, wrzucamy ziemniaki i gotujemy, aż będą miękkie. Na koniec dodajemy serki topione, gdy się roztopią miksujemy zupę w blenderze. 
Doprawiamy solą i pieprzem. 

Można dodać koperek,nawet duuuużo koperku, bo koperek bardzo lubi czosnek :) 
Można również zupę podać z prażonymi migdałami...
Można jej smak zmienić dodając łyżeczkę startego chrzanu... :)

Tym razem w wersji tradycyjnej, czyli z grzankami i startym żółtym serem. 
- See more at: http://www.bistromama.pl/2012/02/kremowa-zupa-czosnkowa.html#sthash.pc6BtzTs.dpuf

Składniki: (na 5 porcji)
  •  3-4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 6 dużych ząbków czosnku
  • 2 serki topione (200g) najlepiej naturalne
  • 1,5 litra rosołu domowego lub z kostki
  • 1/2 szklanki kremówki 30%
  • sól
  • pieprz
  • masło do smażenia
  • pieczywo na grzanki
  • starty żółty ser do posypania 
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć z odrobiną masła w garnku. Dodać obrane ząbki czosnku, pokrojone niezbyt drobno (wszystko i tak potem miksujemy) i smażyć do uzyskania złotego koloru. Następnie całość zalać bulionem i dodać obrane, drobno pokrojone ziemniaki. Całość zagotować. Gdy ziemniaki będą już miękkie zupę zestawić z ognia. Dodać serki topione i wszystko dokładnie zmiksować na gładki krem. Potem dodać śmietankę i doprawić zupę do smaku sola i pieprzem.

Zupę podawać z grzankami (przygotowanymi w piekarniku bądź na suchej patelni) i odrobiną startego żółtego sera.

Smacznego! :) 



xoxo,
Agnieszka


  • 3 - 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 serki topione (200 g)
  • 1,5 litra rosołu
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • czerstwe pieczywo na grzanki
  • starty żółty ser do posypania
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na złoty kolor na maśle, dodajemy pokrojony na większe kawałki czosnek. Zalewamy cebulę i czosnek wywarem rosołowym, wrzucamy ziemniaki i gotujemy, aż będą miękkie. Na koniec dodajemy serki topione, gdy się roztopią miksujemy zupę w blenderze. 
Doprawiamy solą i pieprzem. 

Można dodać koperek,nawet duuuużo koperku, bo koperek bardzo lubi czosnek :) 
Można również zupę podać z prażonymi migdałami...
Można jej smak zmienić dodając łyżeczkę startego chrzanu... :)

Tym razem w wersji tradycyjnej, czyli z grzankami i startym żółtym serem. 
- See more at: http://www.bistromama.pl/2012/02/kremowa-zupa-czosnkowa.html#sthash.pc6BtzTs.dpuf
Uwielbiam czosnek 

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...