Ciasto składa się z delikatnego biszkoptu z dodatkiem kakao, który zwykle wychodzi mi za cienki ze względu na zbyt duży wymiar mojej blaszki - jeśli się okaże, że Wam też ciężko jest go po upieczeniu przekroić na pół to radzę upiec drugą porcję lub zwiększyć produkty proporcjonalnie do wielkości blaszki, w której pieczemy. Przeliczniki można znaleźć w Internecie.
Kolejny element ciasta to delikatny krem wykonany z domowego budyniu i masła. Jest niezastąpiony do przekładania różnych ciast i tortów. I ostatnia rzecz, kawa. Tutaj występuje tylko jako dodatek, którym dość obficie posypujemy wierzch ciasta. Pychota! :)
Składniki na biszkopt kakaowy:
- 5 jajek (osobno białka i żółtka)
- 1 szklanka cukru (zwykle daję 3/4 szklanki)
- 1 szklanka maki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao gorzkiego
- 3 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt można upiec dzień wcześniej.
Składniki na krem:
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 kostka masła w temp. pokojowej
W misce utrzeć masło, powinno być jasne i puszyste. Do masła dodawać po 1 łyżce budyniu i dokładnie miksować. Krem chwilę schłodzić przed użyciem.
Masło i budyń muszą być w tej samej temperaturze i łączone stopniowo, aby krem się nie zwarzył.
Wykonanie:
Biszkopt przekroić na dwie części. Na spód ciasta przełożyć 3/4 kremu i wyrównać. Nałożyć górną część biszkoptu i lekko docisnąć, aby krem był równo rozprowadzony. Pozostałym kremem wysmarować wierzch ciasta i wysypać go dokładnie kawą mieloną. (Ja sobie pomagam pędzlem sylikonowym, aby kawa była równo rozprowadzona). Ciasto przechowywać w lodówce.
xoxo,
Agnieszka
Uwielbiam kawowe ciasta :)
ReplyDeleteTo jakich wymiarów powinna być blaszka?
ReplyDelete