Wednesday, 2 July 2014

Ciasto 'Camargo'

Camargo to ciasto, które pamietam z dzieciństwa, ponieważ bardzo często zamawialiśmy go u Pani, która piekła nam ciasta na różne ważne uroczstości. Jakis czas temu przypomniałam sobie o nim i przeszukałam cały Internet, ale niestety nic nie znalazłam. Dopiero stary zeszyt z przepisami mojej mamy okazał się pomocny. W końcu znalazłam przepis i mogłam zabrać się za pieczenie.

Ciasto składa się z delikatnego biszkoptu z dodatkiem kakao, który zwykle wychodzi mi za cienki ze względu na zbyt duży wymiar mojej blaszki - jeśli się okaże, że Wam też ciężko jest go po upieczeniu przekroić na pół to radzę upiec drugą porcję lub zwiększyć produkty proporcjonalnie do wielkości blaszki, w której pieczemy. Przeliczniki można znaleźć w Internecie.

Kolejny element ciasta to delikatny krem wykonany z domowego budyniu i masła. Jest niezastąpiony do przekładania różnych ciast i tortów. I ostatnia rzecz, kawa. Tutaj występuje tylko jako dodatek, którym dość obficie posypujemy wierzch ciasta. Pychota! :)


Składniki na biszkopt kakaowy:
  • 5 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 1 szklanka cukru (zwykle daję 3/4 szklanki)
  • 1 szklanka maki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao gorzkiego
  • 3 łyżeczka proszku do pieczenia
 Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie stopniowo dodawać żółtka i cały czas miksować na małych obrotach. Mąkę, proszek i kakao przesiać, dodawać porcjami do ciasta i za każdym razem wszystko dobrze połączyć. Można to robić mikserem na małych obrotach lub drewnianą łyżką. Ważne jest, żeby robić to delikatnie, aby nie rozbić pęcherzyków powietrza z piany z białek. Przede wszystkim dzięki nim biszkopt wyrasta. Gotowe ciasto przelać do wyłożonej papierem blaszki i piec je w 180 stopniach C przez ok. 40 minut lub do momentu, gdy drewniany patyczek włożony w środek ciasta wychodzi suchy. Ciasto studzić w blaszce, dopiero potem można je przełożyć.

Biszkopt można upiec dzień wcześniej.


Składniki na krem: 
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka masła w temp. pokojowej
Z 1/2 litra mleka odlać pół szklanki. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do pół szklanki mleka dodać obie mąki i wszystko dokładnie wymieszać. Do gotującego się mleka wlać zawartość szklanki dokładnie mieszając. Chwilę pogotować, aby zgęstniało. Nakryć i przestudzić do temperatury pokojowej.

W misce utrzeć masło, powinno być jasne i puszyste. Do masła dodawać po 1 łyżce budyniu i dokładnie miksować. Krem chwilę schłodzić przed użyciem.

Masło i budyń muszą być w tej samej temperaturze i łączone stopniowo, aby krem się nie zwarzył.

Wykonanie:

Biszkopt przekroić na dwie części. Na spód ciasta przełożyć 3/4 kremu i wyrównać. Nałożyć górną część biszkoptu i lekko docisnąć, aby krem był równo rozprowadzony. Pozostałym kremem wysmarować wierzch ciasta i wysypać go dokładnie kawą mieloną. (Ja sobie pomagam pędzlem sylikonowym, aby kawa była równo rozprowadzona). Ciasto przechowywać w lodówce.


xoxo,
Agnieszka

2 comments :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...