Przepis:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru
- szczypta soli
- pół szkl. oleju roślinnego
- 1 łyżeczka cynamonu w proszku
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- pół szklanki pokruszonych orzechów włoskich
Całe jajka wbijamy do miski i dodajemy sól. Ubijamy mikserem i dodajemy stopniowo cukier. W drugim naczyniu mieszamy: mąkę, sodę i cynamon. Suche składniki wsypujemy do jajek i miksujemy. Na koniec dodajemy olej i ponownie miksujemy. Na końcu dodajemy dodatki i łączymy je z masą za pomocą łyżki. Przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Ciasto sprawdzamy za pomocą patyczka-jeśli jest on suchy, znaczy to, że ciasto jest już gotowe.
*Ciasto odstawiamy do ostygnięcia, po czym możemy je udekorować polewą czekoladową, która dodatkowo wzbogaci korzenny smak i posypać kolorowa posypką.
Smacznego! :)
Pozdrowienia,
Agnieszka
No comments :
Post a Comment