Musze się z Wami podzielić tym przepisem, bo jest on po prostu genialny. Babeczki są miękkie, delikatne i dosłownie rozpływają się w ustach. Są bardzo czekoladowe i tworzą świetne zestawienie z kremem z masła orzechowego. Ten przepis jest taki świetny, ze już planuję wykorzystać go jeszcze raz, ale tym razem bez czekolady i kakao. Marzy mi się teraz jakiś inny smak :)
I have to share this recipe with you because it is just brilliant. The cupcakes are tender and moist and literally melt in your mouth. They are very chocolatey and the peanut butter is just a perfect pairing. This recipe is so great that I'm planning on using it once more, but this time, without cocoa and chocolate and maybe something else :)
Adapted from Engineer Baker.
Skaładniki (na 24 babeczki)
- 1/4 szklanki gorzkiego kakao
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 1/2 szklani cukru
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 duże jajka
- 3/4 szklanki wody
- 3/4 szklanki maślanki
- 1/3 szklanki oleju roślinnego lub rozpuszczonego masła
- 1łyzeczka ekstraktu waniliowego
- 113 g gorzkiej czekolady
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wyłóż 2 blaszki do pieczenia babeczek papierowymi foremkami.
Czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść w misce nad garnkiem gorącej wody. Odłóż na bok do wystygnięcia.
W dużej misce połącz kakao, mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól.
W drugiej misce połącz maślankę, wodę, olej lub masło, jajka i ekstrakt waniliowy.
Przelej rozpuszczoną czekoladę do suchych składników. Następnie przelej mokre składniki do miski z mąką i dobrze zmiksuj za pomocą miksera.
Nałóż ok. 1/4 szklanki masy do każdej foremki. Piecz w 180 stopniach C przez 15 minut lub do momentu, gdy drewniany patyczek włożony w środek babeczki wychodzi suchy.
Babeczki wyjmij z blaszki i odłóż do ostygnięcia.
Krem z masła orzechowego i mascarpone (wystarczy, aby pokryć 24 babeczki)
- 170g serka mascarpone
- 3 łyżki kremowego masła orzechowego
- ¼ łyżeczki soli
- 3 łyżki maślanki
- 450 g cukru pudru (Ja zużyłam jedynie 20g cukru pudru. Co prawda lukru było dużo mniej, ale był mniej słodki i spokojnie wystarczył mi na wszystkie babeczki)
Serek przełóż do miski i ubijaj mikserem aż będzie puszysty. Dodaj masło orzechowe i sól, a następnie maślankę. Dodawaj cukier puder aż uzyskasz odpowiednią konsystencję. Wszystko dobrze zmiksuj mikserem. Jeśli krem jest za gęsty-dodaj odrobinę maślanki, jeśli za rzadki- dodaj więcej cukru pudru. Można dodać więcej masła orzechowego, jeśli smak ma być bardziej orzechowy i wyrazisty.
Dekoracja: posiekaj trochę orzeszków i posyp nimi babeczki. Podawaj :)
Ingredients (yield 24 cupcakes)
- 1/4 cup unsweetened cocoa
- 2 cups all purpose flour
- 1 1/2 cups white sugar
- 1 1/2 teaspoons baking soda
- 1/2 teaspoon baking powder
- 1/2 teaspoon salt
- 2 large eggs
- 3/4 cup water
- 3/4 cup buttermilk
- 1/3 cup vegetable oil or melted butter
- 1 tsp vanilla extract
- 4 oz (113g) dark chocolate
Preheat oven to 350F. Place liners in 2-12 cup muffin tins.
Over a double boiler, melt the chocolate. Set aside and let cool.
In a large bowl, whisk together cocoa, flour, white sugar, baking soda, baking powder and salt until thoroughly mixed.
Mix the buttermilk, water, vegetable oil, eggs, and vanilla in a bowl.
Pour the melted chocolate into the bowl with the dry ingredients. Whisk the liquid ingredients into flour mixture. Mix using an electric mixer until all of the ingredients are mixed in and no streaks of flour remain.
Put ¼ cup of the batter in each muffin cup. Bake at 350 degrees F (180 degrees C) for 15 minutes, or until a toothpick inserted into the center of a cupcake comes out clean, or with only a few crumbs.
Remove cupcakes from the pan and cool completely on a wire rack before icing.
Peanut Butter Mascarpone Icing (makes enough to ice 24 cupcakes)
- 6 oz (170g) mascarpone
- 3 tablespoons creamy peanut butter
- ¼ teaspoon salt
- 3 tablespoons buttermilk450 g icing sugar (I used only 20 g so I had much less icing, however, it was not that sweet which I like)
Put the mascarpone into a bowl and whip with an electric mixer until creamy. Beat in the peanut butter and salt until combined, followed by the buttermilk. Add the icing sugar a cup or so at a time, until you reach your desired consistency. If you overshoot and get it too stiff to pipe or spread, just splash a little more buttermilk in. Taste and add more peanut butter if it's not peanutty enough for you.
To decorate, sprinkle over some chopped peanuts and serve :)
xoxo,
Agnieszka
Jeszcze nigdy nie miałam okazji piec babeczek (tylko takie z paczki), a Ty jeszcze tu takie smakołyki wrzucasz, więc chyba będę musiała się spiąć i coś zrobić!
ReplyDeleteZachęcam :) Te babeczki są takie przepyszne, że nawet kremu nie trzeba robić. Następne zrobię tez właśnie bez kremu, ale o jakimś innym smaku. Jeszcze nie mam pomysłu :P
DeleteAle smakołyki *_*
ReplyDelete:)
Delete