Today I want to present white velvet cupcakes which I've made a long time ago, but I haven't really had the chance to post them. The cupcakes are very moist, delicate and simply delicious. I used the recipe for my Red Velvet cupcakes and I just removed all the ingredients that made the cupcakes red :P Since I didn't want to make a butter icing, I've decided to go with simple and elegant royal icing and a bit of silver glittery dust. I hope you like my alternative to the most popular cupcakes in the world ;)
Składniki: (na 24 sztuki)
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki oleju
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka maślanki lub kefiru
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki białego octu
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i sól - przesiać, odłożyć.
W
misie miksera zmiksować olej z cukrem, dodawać jajka, jedno po drugim i
miksować. Dodać wanilię i zmiksować do połączenia.
Do masy dodawać na przemian maślankę i mąkę, do wyczerpania, cały czas miksując.
W
małej miseczce wymieszać sodę z octem, powstanie piana. Od tego momentu
działać szybko - pianę dodać do ciasta i zmiksować (średnia prędkość
miksera przez 10 sekund).
Przygotować formę do muffinek, wyłożyć papilotkami. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, nakładając do 3/4 wysokości papilotki.
Piec
w temperaturze 180ºC przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego
patyczka (najlepiej bez termoobiegu). Wyjąć, wystudzić na kratce.
Lukier królewski: (1 porcja)*
- białko jajka
- 1 szklanka cukru pudru
*Ja zużyłam 1 porcję lukru do udekorowania moich babeczek, jeśli Wam zabraknie, zróbcie jeszcze jedną porcję. Resztę niezużytego lukru można przechowywać w szczelnym opakowaniu w lodówce do 3 dni, w zamrażarce do kilku miesięcy lub wykorzystać go do zrobienia cukrowych ozdób do dekorowania.
Ingredients: (make 24 cupcakes)
- 2 1/2 cups of flour
- 1 teaspoon of salt
- 1 cup of sugar
- 1 1/2 cups of vegetable oil
- 2 big eggs
- 1 teaspoon of vanilla extract
- 1 cup of buttermilk
- 1 1/2 teaspoons of baking soda
- 2 teaspoons white distilled vinegar
Ingredients should be at room temperature!
Preheat the oven to 350 degrees F. Line 2 (12-cup) muffin pans with cupcake papers.
In
a medium mixing bowl, sift together the flour and salt.
In a large bowl gently beat together the oil and sugar. Add vanilla extract and combine the ingredients well. Then, add
eggs, one at a time, and mix everything together. Add the
sifted dry ingredients and buttermilk to the wet, but do it gradually,
making sure that you add a little bit of flour, then buttermilk, and
continue until everything is used. Everytime you add something-mix it
well.
In a small bowl combine vinegar and baking soda. Now you have to act
fast- add this mixture to the batter and mix with mixer set on medium
speed for about 10 sec.
Divide the batter evenly among the cupcake tins about 3/4 filled.
Bake in oven for about 20 to 25 minutes, turning the pans once, half way
through. Test the cupcakes with a toothpick to make sure that they are
baked. Remove from oven and cool completely before icing. Royal icing: (1 portion)*
- 1 egg white
- 1 cup icing sugar
In a
large bowl combine the egg whites and icing sugar gradually and cream
them together using a spoon until sugar is incorporated and mixture is
shiny. If the icing is too thick- add a splash of water, if the icing is too runny- add more icing sugar.
Wyglądają obłędnie i iście królewsko.
ReplyDeleteDziękuję :-)
Delete