Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.
Składniki:
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki śmietany kremówki
- 3/4 szklanki cukru
- 6 żółtek
- 1 łyżka rumu
- 1 łyżeczka korzennej przyprawy do piernika
- 1 szklanka pokruszonych drobno pierniczków
W
garnuszku z grubym dnem wymieszać 1 szklankę mleka, 1 szklankę śmietany
kremówki, cukier, przyprawę korzenną. Podgrzać, do rozpuszczenia się
cukru, mieszając, zdjąć z palnika (nie gotować).
Żółtka
ubić mikserem do białości (mikserem z końcówką do ubijania białek).
Wlać do garnuszka z mlekiem wymieszać i podgrzewać, do zgęstnienia. Nie
można doprowadzić do wrzenia (masa od razu się zwarzy). Zdjąć z palnika,
dolać resztę mleka, kremówki, rum, wymieszać. Schłodzić do temperatury
lodówkowej.
Do
maszyny do lodów wlać schłodzoną mieszankę, wsypać okruszki pierniczków
i dalej postępować według instrukcji dołączonej do maszyny.
Lody
można również przygotować bez maszyny do lodów (ja tak robiłam- może się jeszcze kiedyś dorobię maszynki do lodów? xd) Przygotowaną schłodzoną
mieszankę zmiksować na puszystą masę, przelać do kontenera i umieścić w
zamrażarce. Lody w ciągu procesu mrożenia wyciągać kilkakrotnie (np. w
godzinowych odstępach) i powtarzać czynność miksowania. Dzięki temu
rozbijają się tworzące się kryształki lodu i powstałe lody mają bardziej
kremową konsystencję. Zamrozić.
Jeśli lody mocno się zamrożą, wyjąć z zamrażarki na pół godziny przed podaniem.
xoxo,
Agnieszka
Czemu czytam takie posty chwilę po tym, jak skończyłam ćwiczyć? XD zdjecia są prześliczne, no i przyuważylam Twoje nowe foto w rogu, what a pretty lady !
ReplyDeleteA nie wiem, mamy zły timing :P I dziękuję (I'm blushing) :*
Delete*_* muszę zrobić! Zahipnotyzowałaś mnie zdjęciami tego przysmaku <3
ReplyDeleteCieszę się i dziękuję :) Pozdrowienia!
Delete