Thursday, 19 December 2013

Trufle ze śliwkami i daktylami

 Kolejny przepis, który wpisuje się w Świąteczny klimat. Robiłam je rok temu na prezent dla bliskich :) Wszystkie zostały zjedzone. Niestety nie miałam pod ręką orzechów pekan dlatego użyłam orzechów włoskich, co nadało całości lekko gorzkiego smaku, ale nadal były bardzo jadalne :)


Przepis jak zwykle pochodzi ze strony Moje Wypieki.



Składniki na 20 trufelków:
  • pół szklanki śliwek kaliforniskich (bez pestek)
  • pół szklanki daktyli (bez pestek)
  • 1 szklanka orzechów pekan (ja dałam orzechy włoskie)
  • pół szklanki kakao (można dać nieznacznie mniej)
  • 3-4 łyżki syropu klonowego lub golden syrupu lub miodu
Do obtoczenia:
  • roztopiona czekolada, kakao lub cukier puder
Wszystkie składniki umieścić blenderze i miksować, aż składniki się połączą. Z masy uformować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, schłodzić. Obtoczyć w kakao.


xoxo,
Agnieszka

2 comments :

  1. wygladają zachęcająco. Kurcze już 3 raz dziś czytam że coś zrobiono z tej strony. Chyba muszę wyprobowac te przepisy i ja ;)

    ReplyDelete
  2. Dziękuję :) Naprawdę warto, ta strona jest genialna! :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...