Chlebek jest przepyszny i bardzo prosty do zrobienia. Nawet nie trzeba używać miksera, bo ja wszystko zrobiłam widelcem! Co prawda trochę się piecze, bo aż godzinę, ale warto na niego poczekać.
Chlebek jest słodki w smaku, to na pewno, ale jest to słodycz delikatna, subtelna. Wręcz idealna dla mnie, bo nie przepadam za bardzo słodkimi deserami/wypiekami. Idealny do kawy, ale też pasuje na śniadanie posmarowany ulubionym dżemem.
Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.
Składniki:
- 3 lub 4 dojrzałe banany, rozgniecione
- 1/3 szklanki roztopionego masła
- 3/4 szklanki cukru (ja dałam 1/2 szklanki)
- 1 roztrzepane jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1,5 szklanki mąki pszennej
*Przepis można robić bez miksera.
W dużym naczyniu wymieszać
roztopione masło z rozgniecionymi bananami. Wmieszać cukier, roztrzepane
jajko, ekstrakt. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z sodą i szczyptą soli.
Dobrze wymieszać.
Piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 170°C, w formie keksówce o wymiarach 10 x 20 cm.
xoxo,
Agnieszka
na pewno wypróbuję!
ReplyDeleteTo się cieszę, bo naprawdę warto. Jest pyszny :) Pozdrowienia :)
DeleteRobiłam, jest świetny. Uiwlbiam chlebek bananowy i każdemu polecam!
ReplyDelete