Tuesday, 6 May 2014

Chlebek bananowy (Banana bread)

Już dawno chciałam wypróbować owy bananowy chlebek, który robi furorę w USA. I już teraz wiem dlaczego jest taki popularny :) W sumie skusiłam się na niego po wstępnym testowaniu go u mojej cioci.


Chlebek jest przepyszny i bardzo prosty do zrobienia. Nawet nie trzeba używać miksera, bo ja wszystko zrobiłam widelcem! Co prawda trochę się piecze, bo aż godzinę, ale warto na niego poczekać.

Chlebek jest słodki w smaku, to na pewno, ale jest to słodycz delikatna, subtelna. Wręcz idealna dla mnie, bo nie przepadam za bardzo słodkimi deserami/wypiekami. Idealny do kawy, ale też pasuje na śniadanie posmarowany ulubionym dżemem.


Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.

Składniki:

  • 3 lub 4 dojrzałe banany, rozgniecione
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 3/4 szklanki cukru (ja dałam 1/2 szklanki)
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki mąki pszennej

*Przepis można robić bez miksera.

W dużym naczyniu wymieszać roztopione masło z rozgniecionymi bananami. Wmieszać cukier, roztrzepane jajko, ekstrakt. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z sodą i szczyptą soli. Dobrze wymieszać.

Piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 170°C, w formie keksówce o wymiarach 10 x 20 cm.


xoxo,
Agnieszka

3 comments :

  1. Replies
    1. To się cieszę, bo naprawdę warto. Jest pyszny :) Pozdrowienia :)

      Delete
  2. Robiłam, jest świetny. Uiwlbiam chlebek bananowy i każdemu polecam!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...