Tym razem pomysł na smaczny, domowy i zdrowy obiad w wersji wegetariańskiej. Placuszki i sos można podawać razem, ale również osobno jako dodatek do innych dań. A jak wiadomo sos koperkowy jest wyśmienity z młodymi ziemniakami. :)
Ja swoje placuszki i sos podałam z jajkiem sadzonym.
Placuszki z kaszy gryczanej:
- 2 woreczki kaszy gryczanej, ugotowanej
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 jajka
- sól
- pieprz
Czosnek przecisnąć przez praskę, a cebulę pokroić w drobna kostkę i podsmażyć na oleju na patelni do złocistego koloru. W misce wymieszać ugotowaną kaszę gryczaną, cebulę z czosnkiem oraz jajka. Doprawić pieprzem i solą. Wszystko dokładnie wymieszać. gdy masa jest zbyt rzadka można dodać odrobinę mąki lub bułki tartej. Placuszki smażyć na patelni z gorącym olejem. Masę nakładać łyżką i lekko 'rozpłaszczać', aby uformować kształt placuszka. Smażyć z każdej strony na złocisty kolor. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Sos koperkowy:
- 1 duże opakowanie śmietany 12% - 18% (ok. 400 g)
- 5 łyżek drobno pokrojonego koperku (może być mrożony)
- 1 mała cebula
- sól
- pieprz
Na odrobinie rozgrzanego oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w bardzo drobną kostkę. Dodać śmietanę, koperek oraz pieprz i sól. Sos gotować przez kilka minut.
xoxo,
Agnieszka
No comments :
Post a Comment