Thursday 28 August 2014

Syrop miętowy

Uwielbiam miętę, świeżą, suszoną, w formie herbatki, dekoracji albo dodatku do sosów. Mniam! Jest orzeźwiająca, a do tego ma dobroczynne działanie zdrowotne. Czegóż chcieć więcej? :)


Ostatnia wizyta na rynku zakończyła się zakupem 2 doniczek mięty, których mam nadzieje nie uśmiercę przez brak podlewania :P

Pani, która sprzedała mi miętę poradziła mi, żeby ściąć ją to wtedy szybciej się rozrośnie. tak też uczyniłam, ale co zrobić z garścią mięty? Zrobić syrop.

Taki syrop jest idealny jako dodatek do deserów, herbaty, a szczególnie drinków. Można go też rozcieńczyć z zimną wodą i napój gaszący pragnienie gotowy.

Syrop miętowy (na ok. 2 małe słoiczki)
  • garść mięty (listki razem z łodygami)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
Wszystko umieścić w rondelku i doprowadzić do wrzenia. Gotować kilka minut. Syrop przecedzić przez sitko, miętę wyrzucić. Gorący syrop przelać do czystych (wyparzonych) słoików/butelek i od razu zakręcić. Najlepiej przechowywać go do 2 miesięcy w lodówce. Po jakimś czasie w syropie może skrystalizować się cukier.


xoxo,
Agnieszka

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...