Lukier królewski według mnie jest niezastąpiony do dekorowania wypieków, ponieważ jest:
- wytrzymały i jak już zaschnie nasz wzór zostanie na swoim miejscu
- w zwykłej wersji jest bardzo biały, co pięknie wygląda na pierniczkach, ale też jest świetny do dodawania barwników - kolory wychodzą takie jakie chcemy i są bardzo kryjące
- można nim również ozdabiać babeczki, co wielokrotnie czyniłam
- można go długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku ( w lodówce do 3 dni, a w zamrażarce do kilku miesięcy)
- jeśli zostanie nam lukier, a nie chcemy go przechowywać to można zużyć go do przygotowania własnoręcznie robionych cukrowych dekoracji - wystarczy rękaw cukierniczy/woreczek i wyobraźnia :) Można też pobawić się ozdobnymi końcówkami do kremów i barwnikami ( przykład: kolorowe kwiatki mojego wykonania). W tym wypadku dobrze jest dosypać cukru pudru, bo ozdoby będą lepiej trzymały swój kształt w trakcie schnięcia.
Lukier królewski: (1 porcja)
- białko jajka
- 1 szklanka cukru pudru
xoxo,
Agnieszka
No comments :
Post a Comment