Mój wczorajszy obiad. Oczywiście bułki musiałam upiec sama, ale przepis zamieszczę w najbliższej przyszłości. Przepis na resztę znajdziecie w tym poście. Zapraszam!
My yesterday's dinner. Of course I made the buns myself, but I will post the recipe some time soon. Here's the recipe for the rest. Enjoy!
Przepis pochodzi ze strony Jamie'ego Olivera, ale nieco go zmieniłam.
The recipe comes from Jamie Oliver's site but I adapted it slightly.
Burger:
- oliwa z oliwek
- 1 średnia cebula
- 4 kromki chleba bez skórek
- 500g zmielonej wieprzowiny dobrej jakości
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 1 duże jajko
- 4 łyżeczki majonezu
- 1 łyżeczka ketchupu
- szczypta pieprzu cayenne
- sok z połowy cytryny
- 12 pasków wędzonego bekonu dobrej jakości
- 6 dużych bułek do hamburgerów
- 1 umyta i wysuszona sałata
- 4 pokrojone pomidory
- 6 pokrojonych korniszonów
- kilka marynowanych papryczek chili
- kilka plasterków sera żółtego
Rozgrzej patelnię, wlej odrobinę oleju i wrzuć posiekaną cebulę. Smaż 10 min lun aż cebula zmięknie, potem odstaw ją na bok do ostygnięcia.W blenderze zmiksuj chleb. Dodaj cebulę do mięsa, chleb i inne składniki. Dobrze wymieszaj ręką i uformuj 6 kulek. Namocz ręce w wodzie, aby mięso się nie kleiło. Spłaszcz je tak, aby miały ok. 2 cm grubości i żeby wyglądały jak burgery :P. Przełóż mięso na natłuszczona tacę i przykryj folia spożywczą. Włóż je do lodówki na przynajmniej godzinę lub do momentu, gdy mięso będzie zwarte. Przygotuj sos majonezowy: wszystkie składniki do małego naczynia i mieszamy.
Rozgrzej patelnie, możesz użyć jakiegoś tłuszczu-ja używałam patelni grillowej i oliwy z oliwek. Nakładaj mięso i smaż ok. 3-4 minut z każdej strony lub do momentu, który Cię zadowala.Gdy mięso jest gotowe, przekrój bułki i i nałóż dodatki, sos i mięso do środka.
For the burger mix:
- olive oil
- 1 medium onion
- 4 slices of bread, crusts removed
- 500g good-quality minced pork
- 1 teaspoon sea salt
- 1 heaped teaspoon freshly ground black pepper
- 1 large egg
• 4 teaspoons mayonnaise
• 1 teaspoon tomato ketchup
• a good pinch of smoked paprika or cayenne pepper
• juice of ½ a lemon
To serve: (optional)
- 12 rashers of smoked streaky bacon, the best quality you can afford
- 6 large or 18 small burger buns
- 1 soft round lettuce, leaves washed and spun dry
- 4 tomatoes, sliced
- 6 gherkins, sliced
- a few pickled chillies
- a few slices of cheese
Put a splash of olive oil into a large frying pan on a low heat and add your chopped onion. Fry for 10 minutes or until the onions have softened, then put to one side to cool completely. Blitz your bread in a food processor until you get a fine consistency. Oil a clean baking tray and put aside. Put the cooled onions into a large bowl with the rest of the burger ingredients. Use clean hands to scrunch the mixture together really well, then divide into 6 equal balls for burgers. Wet your hands and roll the balls into burger-shaped patties about 2cm thick. Place your burgers or sliders on the oiled baking tray and pat with a little olive oil. Cover them with cling film and put the tray into the fridge for at least an hour, or until the patties firm up Make your spicy mayo, so put all the ingredients into a bowl, mix well and put to one side.
If using a frying pan or griddle pan, put it on a high heat now and let it get really hot. However you decide to cook your burgers, they’ll want around 3 or 4 minutes per side – you may have to cook them in batches if your pan isn’t big enough. When the burgers are cooked to your liking and it’s all looking really good, halve your burger buns and warm them through.
When everything comes together pop your burgers or sliders on to their buns, add all your lovely toppings and your spicy mayo.
xoxo,
Agnieszka
No comments :
Post a Comment