Sunday, 15 April 2012

Muffiny z herbatą Earl Grey/ Earl Grey Tea Muffins

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam herbatę. Różne rodzaje. Nawet wczoraj udałam się do sklepu z herbatami i kupiłam herbatę Orientalną i moją ulubioną Marcepanową Różę. Pyszności! 
Muszę przyznać, że przepisem na muffiny z herbatą spotkałam się dawno temu (z zieloną herbatą japońską matcha), ale jakoś tak nigdy za niego się na poważnie nie zabrałam. Dzisiaj pomyślałam, że warto to zmienić, ale w domu zielonej herbaty brak. Ale za to mam mój ukochany Earl Grey. Tak, już wiecie. Wykorzystałam go. I jest super. Naprawdę bardzo polecam. A już Earl Grey'owy muffin z herbatą Earl Grey to istne niebo ;)



I don't know how about you, but I L-O-V-E tea. Different kinds. Even yesterday, I went to the tea shop and I bought Oriental tea and my Favourite Marzipan Rose. Delicious!
I must admit that I found the tea muffins recipe (with green japanese matcha tea) a long time ago, but I just couldn't get myself to doing that. Today, I thought that it's worth changing, but unfortunately, I have no green tea at home. But luckily, I have my all time favourite Earl Grey. And yes, you know already. I used it. And it's great. Really great. I totally recommend it. The combination of Earl Grey tea and Earl Grey tea muffins is just awesome.

Przepis (zaczerpnięty i zmieniony) pochodzi ze tej strony./ The recipe (taken and edited) comes from this site.


Składniki:
  • 2 szklanki mąki minus 3 łyżki (230g)
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru (Sucanat  lub jasnego brązowego cukru lub cukru trzcinowego lub zwykłego białego cukru)
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki oleju roślinnego (bezsmakowego)
  • 1 1/3 szklanki maślanki (lub 1 1/3szklanki zwykłego mleka o niskiej zawartości tłuszczu + 1 łyżka octu)
Ponadto:
  • 1 łyżeczka lub 1 torebka herbaty Earl Grey- pokruszone liście herbaty
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Jeśli trzeba, posmarować foremki na muffiny tłuszczem.
Połączyć suche składniki. W drugiej misce połączyć dobrze mokre składniki. Wsypać suche składniki do mokrych i połączyć je razem za pomocą łyżki/szpatuli. Nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia składników. Dodać pokruszone liście herbaty i zamieszać. Rozłożyć ciasto do foremek, po równo. Piec przez 20 min (mini muffiny) lub 25-30 min (zwykły rozmiar muffinek) lub do momentu, gdy drewniany patyczek włożony w muffina po wyciągnięciu będzie czysty.

Ingredients:
  • 2 cups minus 3 Tablespoons (230g) flour
  • 1 1/2 teaspoons baking powder
  • 4 Tablespoons sugar (Sucanat sugar or light brown sugar or raw cane sugar or regular sugar)
  • Pinch of salt
  • 2 large eggs
  • 3 Tablespoons canola oil or light olive oil (or other flavorless vegetable oil)
  • 1 1/3 cups buttermilk (or 1 1/3 regular low-fat milk + 1 Tablespoon vinegar)
Plus:
  • 1 tablespoon or 1 teabag fine Earl Grey tea leaves (crumbled between fingers)
Preheat the oven to 180°C / 360°F. Grease or spray non-stick spray onto your muffin tins if needed.
Mix or sift together the dry ingredients. Beat together the wet ingredients until blended. Fold the dry ingredients into the wet ingredients, using a spatula. Don’t overmix. Add the tea leaves. Spoon the batter into the muffin tins evenly. Bake for about 20 minutes for mini-muffins, 25-30 for regular size muffins, until the tops are browned and a skewer stuck through a middle muffin comes out clean. 

xoxo,
Agnieszka

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...