Thursday, 5 April 2012

Hummus

Pyszna i zdrowa przekąska. Można ją w sumie podawać ze wszystkim, co tylko chcemy:  z marchewką, ogórkiem, selerem, cykorią, macą, a nawet kanapkami-hummus jest niezastąpiony.

A great and healthy snack. You can serve it with anything you want to: carrot, cucumber, celery, chicory, maca bread or even with sandwiches- hummus is just irreplaceable.


Składniki:
  • 5 łyżek ziaren sezamu*
  • 2 łyżki oliwy extra vergine*
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • mały ząbek czosnku
  • sok z połówki cytryny
  • 250 g odsączonej ciecierzycy z puszki
  • 70 - 80 ml zimnej przegotowanej wody
  • sól
*Zamiast miksować sezam z oliwą można użyć gotowej pasty tahini- ok. 5 łyżek. 

Ziarna sezamu wysypać delikatnie uprażyć na suchej patelni (mają jedynie lekko zbrązowieć). Sezam ostudzić i zemleć ręcznym blenderem. Dodać oliwę extra vergine i dokładnie zmiksować. Do powstałej pasty tahini dodać pozostałe składniki (olej sezamowy, czosnek, sok z połówki cytryny) i miksować na jednorodną masę dodając pomału ciecierzycę, wodę i sól do smaku. 


Ingredients:
  • 5 tablespoons of sesame seeds*
  • 2 tablespoons of extra vergine olive oil*
  • 1 tablespoon of sesame oil
  • a clove of garlic
  • a juice from a half of lemon
  • 250 g of drained chickpeas
  • 70 - 80 ml of cold, boiled water
  • salt
*Instead of mixing sesame seeds with olive oil, you can use a ready product- tahini paste . Add about 5 tablespoons.

Roast sesame seeds on a dry pan (they have to be in a light brown colour). Let them cool down and blend them in a blender. Add olive oil and mix finely. Combine remaining ingredients( sesame oil, garlic and lemon juice) to our tahini paste. Then add slowly chickpeas, water and salt.


Wesołych Świąt Wielkiej Nocy! / Happy Easter!

xoxo,
Agnieszka

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...