Muszę to powiedzieć: jestem fanką curry. Nie wiedziałam tego dopóki nie spróbowałam wieprzowiny curry, a teraz tego pysznego kurczaka curry. Wszystko w nim uwielbiam: kolor, zapach, smak. Jest po prostu doskonały! :) Teraz myślę tylko o przygotowaniu kolejnego dania: warzyw z curry i ryżem. Pychota!
I have to say this: I'm a curry fan. I hadn't known that until I tried pork curry and this delicious chicken curry. I love the colour, the smell, the flavour. It's just perfect! :) Now, I'm thinking about preparing some vegetables with curry and rice. Yummy!
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów
- 2 pełne łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 płaska łyżka curry
- 1/2 szklanki wody
- sól, pieprz, oliwa/olej
- ryż do podania (ja użyłam brązowego naturalnego ryżu)
Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i skropić oliwą.
Podsmażyć na patelni do lekkiego zrumienienia, zdjąć na talerz. Na tej
samej patelni na oleju zeszklić cebulę pokrojoną w piórka. Do cebuli
dodać curry, wymieszać i chwilę smażyć na niewielkim ogniu. Dodać
przygotowanego wcześniej kurczaka, wymieszać a następnie zalać całość
pomidorami z puszki i wodą. Jeśli pomidory nie są krojone można je nieco
rozdrobnić drewnianą łyżką. Trzymać na niewielkim ogniu około 15-20
minut, od czasu do czasu mieszając. W miseczce umieścić śmietanę
i stopniowo dodawać do niej po łyżeczce sosu za każdym razem mieszając,
aż do momentu gdy śmietana będzie ciepła. Śmietanową mieszankę wlać do
sosu, dobrze wymieszać, chwilę pogotować i wyłączyć palnik. Doprawić do
smaku. Podawać z ryżem, najlepiej brązowym. Smacznego!
Ingredients:
- 2 chicken breasts
- 1 onion
- 1 canned tomatoes (chopped)
- 2-3 tablespoons of sour cream (18%)
- 1 tablespoon curry powder
- 1/2 cup water
- salt, pepper, oil
- rice (brown) for serving
Agnieszka
No comments :
Post a Comment