My family really liked this soup. I didn't, I just prefer regular cauliflower soup with chunks of vegetables. But in general, it was ok. Whenever I stumble upon such a recipe, I do it immediately. I just have a thing for anything creamy. Especially soups. I've already tried this recipe out. I hope to find more creamy-soups recipes :)
From magazine: Donna Hay Magazine via Ecurry.com
Składniki (4 duże porcje):
- 25g masła
- 1 cebula (pokrojona)
- 2 ząbki czosnku (zmiażdżone)
- 1 liść laurowy
- 1.5 główki kalafiora (or 1.5 kg, pokrojonego)*
- 500g ziemniaków (obranych i pokrojonych)**
- 750ml bulionu drobiowego
- 500ml mleka
- 125 ml śmietany 18%
- sól morska
- mielony biały pieprz
- 4-6 świeżych gałązek tymianku (użyłam suszonego)
- 100g kalafiora (pokrojonego)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 20g parmezanu (dobrze startego)***
Gdy zupa wciąż będzie się gotować przygotować kalafiora w parmezanie. W jednej misce umieścić kalafior, oliwę z oliwek i parmezan. Wszystko wymieszać i przełożyć na rozgrzaną patelnie ( z nieprzywierającą powierzchnią). Smażyć kilka minut aż kawałki kalafiora będą złociste i chrupiace. Zupę nalewać do misek i udekorować kawałkami kalafiora w parmezanie.
*można zmniejszy ilość kalafiora, wtedy zupa nie jest taka gęsta
**można zmniejszyć ilość ziemniaków ------
***ja pominęłam ser parmezan i podpiekłam kalafior na samej oliwie
Ingredients (yield 4 big servings):
- 25g butter
- 1 brown onion (chopped)
- 2 cloves garlic (crushed)
- 1 bay leaf
- 1.5 head cauliflower (or 1.5 kg, chopped)*
- 500g potatoes (starchy potatoes, peeled and chopped)**
- 750ml chicken stock
- 500ml milk
- 125 ml single cream
- sea salt
- cracked white pepper
- 4-6 sprigs fresh thyme
- 100g cauliflower (chopped)
- 2 tablespoons olive oil
- 20g parmesan (finely grated)***
While the soup is cooking, make the parmesan cauliflower crumbs. Place the cauliflower, oil and parmesan in a bowl and toss to combine. Heat a non-stick frying pan over high heat. Cook the cauliflower, stirring for 2 minutes or until golden and crisp.
Top soup with cauliflower crumbs to serve.
*you can reduce the quantity of cauliflower. The soup will be less dense.
**you can reduce the quantity of potatoes, too. -------
***I omitted parmezan and I fried the cauliflouer crumbs merely with olive oil.
xoxo,
Agnieszka
Mmmmm wygląda bardzo apetycznie :) Takiego kremu jeszcze nie robiłam - mój Luby by marudził ;) Ale rzadszą zupkę robiłam i uważam za bardzo zacną w smaku :) I pomyśleć, że moja mama nigdy takiej nie robiła.
ReplyDeleteTo prawda, wygląda :)
ReplyDeleteTak czasem bywa, ja tez po latach trafiam na jakieś fajne przepisy, ale dobrą pomocą w tym momencie jest zawsze Pinterest i kategoria Food :P