Ciasto jest dość puszyste, ale jego smak jest głębszy prawie "orzechowy" w porównaniu z ciastem robionym na mące pszennej zwykłej bądź tortowej. Ja przygotowałam swoją blachę ciacha z brzoskwiniami z puszki, ale następnym razem postaram się dać mieszankę różnych owoców, aby jeszcze bardziej wzbogacić ten ciekawy smak pełnych ziaren.
Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.
Składniki:
- 150 g masła
- szczypta soli
- 120 g ciemnego brązowego cukru (ze względów smakowych najlepiej użyć cukru brązowego)
- 4 jajka
- 4 łyżki mleka (60 ml)
- 250 g mąki pszennej razowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- dowolne owoce, jeśli mrożone to wcześniej rozmrożone i odsączone z wody (ja użyłam brzoskwiń w syropie z puszki)
- cukier puder do oprószenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek przesiać, odłożyć.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać szczyptę soli i dalej
ucierać. Wbijać kolejno jajka, miksując po każdym dodaniu do połączenia
się składników. Na zmianę do ciasta dodawać przesianą mąkę i mleko,
mieszając szpatułką.
Blaszkę o wymiarach 27 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto
wyłożyć na spód, na wierzch wyłożyć owoce. Można posypać płatkami
migdałów.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut lub dłużej, do tzw.
suchego patyczka. Przestudzić, pokroić i oprószyć cukrem pudrem.
xoxo,
Agnieszka
xoxo,
Agnieszka
Wygląda smakowicie!
ReplyDelete