Friday, 7 March 2014

Pełnoziarniste ciasto z owocami

Mam spory zapas mąki pełnoziarnistej,a skoro ostatnio rzadko piekę chleb to trzeba znaleźć jej jakieś inne zastosowanie. tym razem padło na pełnoziarniste ciasto, bo kto powiedział, że nie może być słodko i zdrowo jednocześnie? ;)


Ciasto jest dość puszyste, ale jego smak jest głębszy prawie "orzechowy" w porównaniu z ciastem robionym na mące pszennej zwykłej bądź tortowej. Ja przygotowałam swoją blachę ciacha z brzoskwiniami z puszki, ale następnym razem postaram się dać mieszankę różnych owoców, aby jeszcze bardziej wzbogacić ten ciekawy smak pełnych ziaren.


Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.

Składniki:
  • 150 g masła
  • szczypta soli
  • 120 g ciemnego brązowego cukru (ze względów smakowych najlepiej użyć cukru brązowego)
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mleka (60 ml)
  • 250 g mąki pszennej razowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • dowolne owoce, jeśli mrożone to wcześniej rozmrożone i odsączone z wody (ja użyłam brzoskwiń w syropie z puszki)
  • cukier puder do oprószenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek przesiać, odłożyć.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać szczyptę soli i dalej ucierać. Wbijać kolejno jajka, miksując po każdym dodaniu do połączenia się składników. Na zmianę do ciasta dodawać przesianą mąkę i mleko, mieszając szpatułką.
Blaszkę o wymiarach 27 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na spód, na wierzch wyłożyć owoce. Można posypać płatkami migdałów.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić, pokroić i oprószyć cukrem pudrem.


xoxo,
Agnieszka

1 comment :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...