Thursday 27 March 2014

Pizza bites czyli pizza na jeden kęs

Niektóre przepisy czekają wieczność, żeby je opublikować. W tym wypadku trwało to prawie rok (!) Ale jak to mówią lepiej późno niż wcale ;)


Tym razem wzięłam się za to od razu, bo moja koleżanka ostatnio napisała, że chętnie by wypróbowała te smakołyki.


Pizza na jeden kęs to świetny wybór na przyjęcie lub imprezę, bo jest to trochę elegantsza wersja pizzy i przede wszystkim nie jest duża i nieporęczna. Raczej się tutaj nie wybrudzimy :D No chyba, że podamy ją z sosem pomidorowym, to wtedy nie byłabym tego taka pewna xD


Składniki (na 24 kuleczki):
  • ciasto na pizzę (przepis poniżej)
  • 113 g mozzarelli (1 duże opakowanie), pokrojonej w kawałki
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • przyprawy: pieprz, sól, pieprz cayenne, oregano, czosnek w proszku

 Ciasto na pizzę:
  • 3 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 30 g świeżych drożdży
 Drożdże i cukier wymieszać z ciepłą wodą i odstawić na 5 min. W misce wymieszać mąkę, sól i oliwę z oliwek. Dodać mieszankę z drożdży. Wszystko dokładnie wymieszać i wyrabiać na gładką i elastyczną masę, około 10 minut. Ciasto zarobić w kulę i wstawić do miski. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić swoja objętość. Potrwa to około 1,5 - 2 godz.

 Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni C. Uszykował blaszkę i wyłożyć ją papierem do pieczenia lub dosyć duże naczynie żaroodporne/ceramiczne wysmarowane oliwą z oliwek, odłożyć.

Ciasto na pizzę przełożyć na powierzchnię posypaną mąką. Ciasto rozwałkować odrobinę i podzielić na 24 równe kawałki. Uformować z nich małe kule. Do każdej kuli włożyć kawałek mozzarelli i ponownie dobrze złączyć boki ciasta. Zrobić tak ze wszystkim ciastem. Kule przekładać do naczynia lub na blaszkę, łączeniem do dołu. Układać jedna obok drugiej.

Przyprawy wymieszać w małej miseczce. Gotowe kulki pizzowe posmarować oliwą z oliwek i posypać przyprawami.

Piec około 20 minut lub do momentu, gdy zaczną lekko brązowieć.


Najlepiej smakują podane z ulubionym sosem, chociaż sos pomidorowy najbardziej tu pasuje.


***Ja swoje pizza bites podaję z sosem pomidorowym. Przepis tutaj.***


xoxo,
Agnieszka

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...