Cały proces jest raczej prosty do wykonania. Podstawą jest kruche ciasto, a z farszem jak zawsze, można zaszaleć :) U mnie jest farsz warzywny z serem feta, bo mięso już mi się trochę znudziło.
Składniki: (na około 35 pierożków)
Ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 250 g margaryny lub masła
- 2 łyżki śmietany 12-18%
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Farsz:
- 1 opakowanie sera feta
- 450 g brokułów, ugotowanych
- 1 czerwona papryka
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Ciasto wyciągnąć z lodówki i przekroić na pół. Rozwałkować na blacie oprószonym mąką, nie za cienko. Szklanką o średnicy ok. 7-8 cm wykrawać pierożki. Lekko rozciągnąć krążki w rękach, na środek nakładać farsz (około kopiastej łyżeczki) i dobrze skleić brzegi. Gotowe pierożki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach C przez około 20-25 minut na złoty kolor.
Można podawać ciepłe i zimne. :)
xoxo,
Agnieszka
Yeeyy ciesze sie, ze stalam sie mala inspiracja ;) ja musze w koncu wyprobowac Twoich buleczek z mozarella XD
ReplyDelete:)
DeleteTo się cieszę - a właśnie mi tym przypomniałaś, że pora wrzucić na nie przepis :P