Wednesday 2 April 2014

Bułeczki z serem

Łatwy przepis na smaczne bułeczki z serem. Nie są one tak miękkie jak typowe bułeczki drożdżowe, ale stanowią świetną domową konkurencje dla kupowanych drożdżówek. Świetnie pasują jako przekąska czy szybkie śniadanie podane ze szklanką mleka.



 Składniki na 20 bułeczek:
  • 600 g mąki pszennej
  • 100 g cukru (wg mnie tyle wystarczy, ale można dosłodzić bardziej)
  • pół łyżeczki soli
  • 21 g suchych drożdży lub 42 g drożdży świeżych
  • 100 g masła
  • 400 ml mleka
  • 2 jajka
Nadzienie:
  • 500 g twarogu (ja użyłam półtłustego)
  • 4 łyżki cukru 
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
W dużym naczyniu wymieszać mąkę, cukier, sól, drożdże. Masło rozpuścić, wymieszać z mlekiem i roztrzepanym jajkiem. Połączyć z mąką. Wymieszać dobrze i zagnieść (ręcznie lub mikserem). Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. W razie potrzeby dodać trochę mąki.

LUB podczas używania świeżych drożdży: drożdże rozpuścić w mleku z  dodatkiem soli i cukru. Wsypać mąkę, a następnie wlać rozpuszczone masło i jajka. Zagnieść ciasto, aby było gładkie i sprężyste, a w razie potrzeby dodać mąki.
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 25 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 x 25 cm. W międzyczasie wszystkie składniki nadzienia wymieszać w naczyniu na gładką masę. Przygotowany prostokąt posmarować nadzieniem, następnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem pokroić na 2 cm kawałki. Ułożyć je częścią rozciętą na blaszce. Powinno wyjść około 20 kawałków. Nie martwić się, jeśli nie zetkną się ze sobą, zrobią to podczas rośnięcia i w piekarniku. Ważne, by były symetrycznie rozłożone. Pozostawić do napuszenia na 15 minut. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 230ºC, jeśli będą zbyt szybko się przypiekać można je przykryć od góry folią aluminiową. 


xoxo,
Agnieszka

1 comment :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...