Składniki na 20 bułeczek:
- 600 g mąki pszennej
- 100 g cukru (wg mnie tyle wystarczy, ale można dosłodzić bardziej)
- pół łyżeczki soli
- 21 g suchych drożdży lub 42 g drożdży świeżych
- 100 g masła
- 400 ml mleka
- 2 jajka
Nadzienie:
- 500 g twarogu (ja użyłam półtłustego)
- 4 łyżki cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżka cukru wanilinowego
W
dużym naczyniu wymieszać mąkę, cukier, sól, drożdże. Masło rozpuścić,
wymieszać z mlekiem i roztrzepanym jajkiem. Połączyć z mąką. Wymieszać
dobrze i zagnieść (ręcznie lub mikserem). Ciasto powinno być gładkie i
sprężyste. W razie potrzeby dodać trochę mąki.
LUB podczas używania świeżych drożdży: drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem soli i cukru. Wsypać mąkę, a następnie wlać rozpuszczone masło i jajka. Zagnieść ciasto, aby było gładkie i sprężyste, a w razie potrzeby dodać mąki.
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 25 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 x 25 cm. W międzyczasie wszystkie składniki nadzienia wymieszać w naczyniu na gładką masę. Przygotowany prostokąt posmarować nadzieniem, następnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem pokroić na 2 cm kawałki. Ułożyć je częścią rozciętą na blaszce. Powinno wyjść około 20 kawałków. Nie martwić się, jeśli nie zetkną się ze sobą, zrobią to podczas rośnięcia i w piekarniku. Ważne, by były symetrycznie rozłożone. Pozostawić do napuszenia na 15 minut. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 230ºC, jeśli będą zbyt szybko się przypiekać można je przykryć od góry folią aluminiową.
LUB podczas używania świeżych drożdży: drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem soli i cukru. Wsypać mąkę, a następnie wlać rozpuszczone masło i jajka. Zagnieść ciasto, aby było gładkie i sprężyste, a w razie potrzeby dodać mąki.
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 25 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 x 25 cm. W międzyczasie wszystkie składniki nadzienia wymieszać w naczyniu na gładką masę. Przygotowany prostokąt posmarować nadzieniem, następnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem pokroić na 2 cm kawałki. Ułożyć je częścią rozciętą na blaszce. Powinno wyjść około 20 kawałków. Nie martwić się, jeśli nie zetkną się ze sobą, zrobią to podczas rośnięcia i w piekarniku. Ważne, by były symetrycznie rozłożone. Pozostawić do napuszenia na 15 minut. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 230ºC, jeśli będą zbyt szybko się przypiekać można je przykryć od góry folią aluminiową.
xoxo,
Agnieszka
we want english recipe
ReplyDelete