Friday, 11 April 2014

Muffiny z suszonymi pomidorami i ziołami

Kiedyś "cierpiałam" na nadwyżkę suszonych pomidorów, ale nie chciałam robić z nimi sałatki, jak zwykle. Poszukałam trochę przepisów i w końcu pozmieniałam je tak, żeby wyszło coś dość zdrowego, sycącego i smacznego. Muffiny wyszły przepyszne. Są dobre jako przekąska lub szybkie śniadanie, jeśli nie ma czasu na szykowanie nic wymyślnego. Są dobrym przepisem bazowym i z powodzeniem można dodawać i zmieniać składniki. Na pewno ser feta również świetnie sprawdziłby się w tym wydaniu.


Składniki na 12 sztuk:
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego lub 2 ząbki świeżego czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1 jajko
  • kilka pomidorów suszonych z oliwy, pokrojonych
  • kilka oliwek, pokrojonych
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 3/4 szklanki startego zółtego sera

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. W jednej misce wymieszać suche składniki: mąki, przyprawy, proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszać mokre składniki: mleko, oliwę, jajko i ewentualnie świeży czosnek. Do miski z mokrymi składnikami dodać suche i wymieszaj niezbyt dokładnie łyżką. Dodać starty ser*, pokrojone pomidorki i oliwki. Wszystko połączyć łyżką. Masę nakładać do 3/4 wysokości foremek. Piec ok. 15-20 min lub do momentu, gdy muffiny uzyskają złoty kolor.

*część sera można wmieszać do ciasta, a resztą posypać wierzch muffinów.


xoxo,
Agnieszka

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...