Monday, 28 November 2011

Zupa cebulowa

Mój dzisiejszy późny obiad :)


W sumie zupę cebulową i robiłam, i jadłam po raz pierwszy, chociaż podobne danie- zupę czosnkową już kiedyś próbowałam. Mam w planach też zrobić zupę czosnkową, ale najpierw muszę znaleźć dobry przepis :)

Zupa Cebulowa- składniki:
  • 25 dag cebuli
  • 3 kostki rosołowe, najlepiej wołowe (na ok. 1,5 litra wody)
  • 5 dag masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki białego wina (też nie dodawałam, tak samo jak brandy)
  • 3 łyżki brandy (można zrezygnować)
  • 8 kromek bagietki lub chleba (skorzystałam z drugiej opcji)
  • 10 dag sera żółtego (np. ementalera)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
Przygotowanie - ok. 25 min.

Cebulę pokroić i zeszklić na maśle, oprószyć mąką. Chwilę smażyć, dodać czosnek.
Z kostek przygotować rosół wg instrukcji, wrzucić cebulę, wlać wino, brandy. Przyprawić. Gotować ok. 15 min.
W tym czasie przygotować grzanki - posmarowane masłem podpiec w piekarniku ok. 5 min.
Zupę przelać do miseczek żaroodpornych, włożyć podsmażone grzanki, posypać serem, zapiec.
Inna opcja: Można także jeść oddzielnie zupę i oddzielnie przygotowane grzanki z serem. Ta wersja jest jeszcze prostsza, a równie smaczna.


*Przepis pochodzi ze strony:  http://oliwka.przepisy.net/zupa-cebulowa/

xoxo,
Agnieszka

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...