Wednesday 8 February 2012

Babeczki czekoladowe z kremem czekoladowym/ Chocolate cupcakes with chocolate frosting

Od kilku dni myślę o czymś słodkim do zjedzenia, czymś czekoladowym. W końcu się przemogłam, znalazłam świetny przepis i zamiast zakuwać na sesję, robię pyszności w kuchni ;)

Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki.

I've been thinking about making something sweet and chocolate for a couple of days. In the end, I gave up and I had to do something about it. I found a great recipe and instead of learning for the exams right now, I'm standing in the kitchen, making delicious cupcakes ;)

The recipe found on Moje Wypieki website.

Składniki na około 10 babeczek:
  • 110 g masła
  • 110 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 g kakao
  • 55 ml mleka
  • 55 ml śmietany kremówki 


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek, kakao - przesiać, odłożyć na później. W misce utrzeć masło. Dodać cukier i dalej ucierać. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Do masy maślanej dodać suche składniki, mleko, kremówkę i wymieszać szpatułką. Metalową formę na muffinki wyłożyć 10 papilotkami (jeśli nie ma formy to trudno, same papilotki mogą być, ale wtedy ciasto może się bardziej rozlewać na boki). Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, wyrównać. Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić. Ozdobić masą czekoladową, wyciskając ją z rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką (w tym wypadku końcówka w kształcie gwiazdki).
Krem czekoladowy:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej), posiekanej na kawałki
Śmietanę podgrzać w garnuszku, prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, wrzucić czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić w chłodne miejsce, do momentu aż czekolada będzie na tyle gęsta, by można ją było wyciskać przez rękaw cukierniczy. Przed samym przełożeniem do rękawa przez chwilę ubić mikserem, chociaż nie zmieni to konsystencji kremu. Jeśli czekolada z kremówką zastygną zbyt szybko, można je z powrotem podgrzać.


Ingredients (make about 10 cupcakes) :
  • 110 g of butter
  • 110 g of caster sugar
  • 2 eggs
  • 150 g of wheat flour
  • 1 teaspoon of baking powder
  • 25 g of cocoa
  • 55 ml of milk
  • 55 ml of whipping cream 
 All the ingredients should be at room temperature.
Flour, baking powder and cocoa- sift and set aside. In a bowl, pound butter until fluffy. Add sugar and continue to pound. Add eggs, one at a time, and mix to combine the ingredients each and every time. Add dry ingredients, milk, whipping cream to the butter mixture and mix everything with spatula. Prepare muffin form and 10 muffin cups. Divide the batter evenly between the muffin cups and bake for about 20-25 minutes at 190 C, or until a skewer inserted into the center of the largest cupcake comes out clean. Take cupcakes out of the oven and let them cool down. Decorate them with frosting using a decorating tip (here is a star-like tip)

Chocolate frosting: 
  • 250 ml of whipping cream
  • 250 g of chocolate (sweet or dark), chopped 
Heat up the whipping cream in the small pot. Remove the pot from the cooker, add chopped chocolate and stir until dissolves. Put it aside to a cold place until it is dense so we can decorate  cupcakes with that. Before decorating, whip the chocolate frosting with mixer, although it won't change the texture of the frosting.  If the whipping cream and chocolate are too dense, heat them up again.


xoxo,
Agnieszka 

4 comments :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...