Friday 3 February 2012

Ciasto malinowo-borówkowe/ Blueberry-raspberry pie

Ciasto robiona dawno temu, bo podczas wakacji, ale było tylko zdjęcie. Dzisiaj wrzucam przepis. Lepiej późno niż wcale ;)

I made this pie a long time ago, but I posted just a picture.  Today I'm adding a recipe. Better late than never ;)

 Składniki:

na ciasto:klasyczny kruchy spód i wierzch (czasami robię 2 porcję tego ciasta, ponieważ moja blaszka wymaga grubszego spodu-po pokrojeniu ciasto łamie się w rogu)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 szklanki margaryny
  • 5 łyżek zimnej wody
Mąkę wymieszać z solą w dużej misce, dodać margarynę i posiekać. Pokropić wodą, po trochu na raz. Zagnieść ciasto w kulę. Podzielić ciasto na 2 części i każdą część rozwałkować, aby pasowała do blaszki.  Pierwszą część( tą w całości) wyłożyć na spód blaszki.Tak przygotowaną formę przykryć folią i schłodzić w lodówce ok. 30 min. Z drugiego kawałka powycinać szerokie pasy, które będziemy wykładać na wierzch. Przygotować nadzienie.

Nadzienie
Można dać do ciasta wszystko, co się chce. Ja użyłam:
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 1/2 szklanki borówki amerykańskiej świeżej lub mrożonej
  • 1 1/2 szklanki malin świeżych lub mrożonych
Wymieszać wszystkie składniki ze sobą i przełożyć na blaszkę.

Potem, powykładać pasy ciasta na wierzch i pozagniatać boki, aby ciasto się skleiło ze sobą.
Piec w 180 stopniach C przez ok. 40 min, aby wierzch stał się złocistobrązowy.

Ingredients => Classic Crispy Bottom and Top of a Pie
  •  2 cups of flour
  •  1 tsp of salt
  •  3/4 cup of margarine
  •  5 tbls of cold water
 Mix flour with salt in a large bowl, add margarine and cut into little pieces. Now add water, but a teaspoon at a time. Combine everything well and form a sphere.
Divide pie into 2 even parts. Roll the pies to the size of the tin.The first part place on the bottom of the tin. Wrap the tin in a plastic foil and place in the fridge for about 30 min.Cut the other piece of pie into wide strips, they will make a top. Make a filling.

Filling:

You can make filling with everything you want. I used:
  • 1/4 cup of sugar
  • 2 1/2 cups of blueberries fresh or frozen
  • 1 1/2 cups of raspberries fresh or frozen
 Mix all the ingredients and put them in the tin, covered with a piece of pie.
Then, place strips of pie on the filling and stick their sides with the sides of the tin.
Bake at 350 F for ca. 40 min until the top is golden brown.





xoxo,
Agnieszka

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...