W końcu mogę korzystać z moich Świątecznych podarunków. Tym razem wykorzystałam moje prześliczne papiloty w serduszka, aby zrobić "walentynkowy" deser dla rodziny. A żeby pozostać w tonacji czerwonej, wypróbowałam w końcu przepis na babeczki Red Velvet, które były od dawna nr 1 na liście rzeczy do zrobienia :) Tak więc zapraszam do oglądania i próbowania przepisu!
Finally I can use my Christmas gifts just as I intended to. This time I used my pretty cupcakes folds with little pink hearts to make a 'Valentine' dessert for my family. And just to fit in the red convention I tried a Red Velvet cupcakes recipe, which by the way, was a number 1 on my to-do-list. So, behold! Here are the results of my work and a recipe. Enjoy! :)
Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki. /The recipe found on Moje wypieki blog.
Składniki: (na 24 sztuki)
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki oleju
- 2 duże jajka
- pół łyżeczki czerwonego barwnika w żelu (paście)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka maślanki lub kefiru
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki białego octu
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, kakao, sól - przesiać, odłożyć.
W misie miksera zmiksować olej z cukrem, dodawać jajka, jedno po drugim i miksować. Dodać wanilię i barwnik, zmiksować do połączenia.
Do masy dodawać na przemian maślankę i mąkę, do wyczerpania, cały czas miksując.
W małej miseczce wymieszać sodę z octem, powstanie piana. Od tego momentu działać szybko - pianę dodać do ciasta i zmiksować (średnia prędkość miksera przez 10 sekund).
Przygotować formę do muffinek, wyłożyć papilotkami. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, nakładając do 3/4 wysokości papilotki.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka (najlepiej bez termoobiegu). Wyjąć, wystudzić na kratce.
Krem-bita śmietana
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- kilka łyżeczek cukru pudru (wg uznania)
- 1-2 opakowania śmietan-fixu*(opcjonalne)
Kremówkę ubić na gęstą masę, dodać śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem. Ubijać, ale uważać żeby nie przebić. *Nie trzeba dodawać śmietan-fixu, ale ja lubię, ponieważ śmietana dłużej zachowuje kształt. Wtedy wystarczy dodać sam cukier puder.
Ingredients: (make 24 cupcakes)
- 2 1/2 cups of flour
- 2 tablespoons of cocoa powder
- 1 teaspoon of salt
- 1 cup of sugar
- 1 1/2 cups of vegetable oil
- 2 big eggs
- 1/2 teaspoon of gel red food colouring
- 1 teaspoon of vanilla extract
- 1 cup of buttermilk
- 1 1/2 teaspoons of baking soda
- 2 teaspoons white distilled vinegar
Ingredients should be at room temperature!
Preheat the oven to 350 degrees F. Line 2 (12-cup) muffin pans with cupcake papers.
In a medium mixing bowl, sift together the flour, salt, and cocoa powder. In a large bowl gently beat together the oil and sugar. Add food colouring and vanilla extract-combine the ingredients well. Then, add eggs, one at a time, and mix everything together. Add the sifted dry ingredients and buttermilk to the wet, but do it gradually, making sure that you add a little bit of flour, then buttermilk, and continue until everything is used. Everytime you add something-mix it well.In a small bowl combine vinegar and baking soda. Now you have to act fast- add this mixture to the batter and mix with mixer set on medium speed for about 10 sec.
Divide the batter evenly among the cupcake tins about 3/4 filled. Bake in oven for about 20 to 25 minutes, turning the pans once, half way through. Test the cupcakes with a toothpick to make sure that they are baked. Remove from oven and cool completely before frosting.
Frosting- whipped cream
- 500 ml of whipping cream
- several teaspoons of confectioners' sugar
- 1-2 little bags of cream-fix*(optional)
Agnieszka
No comments :
Post a Comment