Być może zabrzmi to dziwnie, ale nigdy przedtem nie robiłam brownies. Tak. To prawda. I naprawdę żałuję, że dopiero teraz odkryłam jak pyszne, proste do zrobienia i czarujące są brownies. Zdecydowanie mają coś w sobie. Ten ich popękany wierzch i wilgotny środek...idealna przekąska dla wielbicieli czekolady ;)
Maybe it will sound weird, but never before had I made brownies. Yes. That's the truth. And I really regret that because brownies are delicious, simple to make and just charming. There's something wonderful about their cracked top and moist inside. They make a perfect treat for every chocolate admirer ;)
Przepis: theyummymorsel./ Recipe: theyummymorsel
Maybe it will sound weird, but never before had I made brownies. Yes. That's the truth. And I really regret that because brownies are delicious, simple to make and just charming. There's something wonderful about their cracked top and moist inside. They make a perfect treat for every chocolate admirer ;)
Przepis: theyummymorsel./ Recipe: theyummymorsel
Składniki (ok. 10-12 kawałków):
| ||
| ||
| ||
| ||
| ||
| ||
| ||
| ||
| ||
|
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem i dodatkowo posmarować papier masłem, aby ciasto nie przywarło.Wymieszać razem mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia, odłożyć na bok. W misce rozpuść czekoladę i masło. (Można użyć też samą czekoladę mleczną, ale trzeba wtedy istotnie zredukować cukier, bo brownies będą zdecydowanie za słodkie). Można to zrobić w mikrofali lub poprzez trzymanie miski nad garnkiem z gotująca się wodą, tak aby miska nie dotykała dnem wody. Potem przestudź czekoladę. W drugiej misce wymieszaj jajka, cukier, ekstrakt waniliowy i kawę rozpuszczalną .Przelej czekoladową masę do masy jajecznej i dobrze wymieszaj. dodaj suche składniki i dobrze połącz wszystkie składniki. Przelej ciasto do blaszki i piecz przez 25 min lub do czasu, gdy drewniany patyczek włożony w ciasto po wyciągnięciu będzie suchy. Potem wyciągnij brownies z piekarnika i wystudź je. Następnie pokrój i podawaj!
Ingredients (Make 10-12 Servings):
| ||
| ||
| ||
| ||
| ||
| ||
| ||
| ||
| ||
|
Pre-heat oven to 350 degrees F. Line pan with parchment paper and butter the paper. Whisk together flour, cocoa powder, baking powder, salt, and set aside. In a bowl, melt butter and chocolate. (You can substitute milk chocolate for semi-sweet chocolate but reduce the quantity of sugar, as milk chocolate is sweeter). You can melt them by placing the bowl over a pot of simmering water, stirring until its melted completely. On the other hand, you can use a microwave to melt it. Let it cool for a few minutes. While it cools, stir together sugar, eggs, vanilla extract and coffee powder. Pour the chocolate mixture into the egg mixture. Stir until combined. Add the flour mixture little by little and whisk to incorporate completely. Pour into the prepared pan and bake for 25 minutes, or until a toothpick inserted in the center comes out clean. Remove from oven and cool on a rack. Cut brownies and serve!
xoxo,
Agnieszka
xoxo,
Agnieszka
No comments :
Post a Comment