Saturday, 12 May 2012

Kulki bounty/ Bounty balls

Nie wiem jak Wy, ale ja lubię batoniki bounty. Lubię kokosy. A co się dzieje, gdy w domu mamy resztkę wiórek kokosowych i nie wiadomo, co z nimi zrobić. Jak to co? Zrobić kulki bounty. Proces tworzenia jest prosty, a produkt końcowy baaardzo smaczny. Jeszcze kilka się ostało w lodówce, ale już nie długo...

I don't know about you but I like bounty bars. I like coconut. And what's happening when you have some coconut shreds left over and you don't know what to do about it. What? You make bounty balls. As simple as that. The whole process of creating this treat is just so easy and the result is just so delicious. I still have a few bounty balls in my fridge, but it won't last long...


Przepis znaleziony na: Moje Wypieki./ The recipe found on Moje Wypieki.

Składniki na około 25 kulek:
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 100 ml kremówki
  • 70 g cukru pudru
  • 70 g masła
  • opcjonalnie: kilka kropli aromatu rumowego
  • 200 g mlecznej czekolady (wg autorki użyłam tylko 130 g)

W naczyniu wymieszać wiórki z cukrem pudrem. W małym garnuszku podgrzać kremówkę i masło, aż masło się rozpuści. Rozpuszczoną miksturę wlać na wiórki, dodać aromatu, wymieszać.
Z mikstury uformować kulki wielkości orzecha włoskiego (będzie ciężko, ale raczej ściskając wiórki w dłoni). Układać je na papierze do pieczenia, przykryć folią aluminiową, schłodzić przez minimum godzinę.
Rozpuścić mleczną czekoladę (w kąpieli wodnej lub mikrofali). Każdą kulkę zanurzyć w czekoladzie (można sobie pomóc wykałaczką), wyłożyć na papier, by czekolada stwardniała (trwa to dość długo, można włożyć do lodówki, będzie szybciej; ja po prostu odstawiłam na noc w chłodniejsze miejsce).
Przechowywać w lodówce (jeśli dłuższy czas, ja trzymałam na stole w kuchni przez 1 dzień, konsystencja była idealna).


Ingredients (yield about 25 balls):
  • 200 g coconut shreds
  • 100 ml whipping cream
  • 70 g icing sugar
  • 70 g butter
  • a few drops of rum aroma (optional)
  • 200 g milk chocolate (I used only 130 g)

Mix coconut shreds with icing sugar in a bowl. In a small saucepan heat the cream and butter until the butter melts. Let it cool down for a while and add the mixture to the coconut. Add rum aroma and mix well. Form little balls. Place the balls on a parchment paper, cover with aluminium foil and cool in the fridge for, at least, an hour. Melt chocolate ( in a bain-marie or in a microwave). Then, cover each ball in chocolate, place on a parchment paper and wait until the chocolate hardens (this may take a while so you can place your bounty balls in the fridge). Store in the frindge.

 xoxo,
Agnieszka

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...