Saturday, 15 September 2012

Waniliowe babeczki z kremem maślano-orzechowym + miód/ Vanilla cupcakes with peanut butter icing + honey

Babeczki te przygotowałam z małym opóźnieniem na rocznicę ślubu moich rodziców (23!). Robi się je z łatwością, a powalają kompozycją smakową i prostotą wyglądu. Co prawda krem i miód to bardzo bardzo słodkie połączenie, ale raz na jakiś czas da się przeżyć taki atak słodkości :P Od razu mówię, że same babeczki to istne cudo, jeśli chodzi o szybkość wykonania i stanowią świetny początek do dalszych eksperymentów smakowych. Są bardzo wilgotne i miękkie. Dodatkowo nie zawierają jajek ani masła więc każdy weganin może się na nie skusić (oczywiście pomijając krem i miód xD )



These cupcakes were prepared by me with a bit of a delay for my parents' 23rd marriage anniversary. They are made easily and are just stunning. Simple, tasty, quick. You are right, honey+peanut butter icing is a very sweet combo, but once in a while you can get through that sweetness attack :P This recipe is a basic recipe from where you can turn on your imagination and add different flavours. Cupcakes are moist and soft. In addition, without honey and peanut butter icing, they make for a perfect vegan recipe because they have no eggs or butter.

Przepis pochodzi z tej strony./ The recipe taken from here.



Babeczki waniliowe (które podane  jako całość tworza ciasto waniliowe :) )
Składniki: (na 24 szt.)
  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki cukru (ja dałam 1 1/2 szklanki)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 2/3 szklanki oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki białego octu spirytusowego
  • 2 szklanki wody
 W dużej misce wymieszać wszystkie mokre składniki. W drugiej-mniejszej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać połowę suchych składników do mokrych i wymieszać do połączenia. Tak samo powtórzyć z pozostałymi suchymi składnikami *Uwaga: Ciasto będzie bardzo rzadkie. Przygotowane foremki wypełnić ciastem do 2/3 wysokości. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez ok.22-25 min aż drewniany patyczek włożony w babeczkę wyjdzie suchy. Babeczki mogą być przechowywane w pojemniku próżniowym do 3 dni, chociaż najlepiej smakują jeszcze tego samego dnia.

Krem:
Krem maślany:
  • 226 g miękkiego masła
  • 1- 1 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/4 ekstraktu waniliowego

W misce zmiksować masło z ekstraktem waniliowym, dodać cukier puder-stopniowo i miksować do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Krem maślano-orzechowy:
  •  1 szklanka kremu maślanego
  •  1/3 szklanki masła orzechowego

Wymieszać kremy razem, przełożyć do szprycy cukierniczej i wyciskać krem w formie okręgu na babeczkach. Środek okręgu wypełnić miodem..



Vanilla Cupcakes (which served as one create Vanilla cake :) )
Ingredients: (makes 24 cupcakes)
  • 2 1/2 cups all purpose flour
  • 2 cups sugar (I used 1 1/2 cups sugar)
  • 2 teaspoons baking soda
  • 1/2 teaspoon salt
  • 1/2 tablespoon vanilla extract
  • 2/3 cup vegetable oil
  • 2 teaspoons distilled white vinegar 
  • 2 cups water
 In a large bowl whisk together all the wet ingredients. In a smaller bowl whisk together all the dry ingredients. Add half of the dry ingredients to the wet and whisk until just combined, repeat with the second half. *Note: This batter will be very wet, a pourable liquid. Fill lined cupcake pan with batter so cups are 2/3 full. I find it is easiest to pour the batter from a small pitcher or glass measuring cup instead of spooning it into the pan. Bake in a preheated oven to 350 F. Bake for 22-25 minutes until a toothpick inserted in the center comes out clean. This recipes makes very moist cupcakes that can be stored in an airtight container in the refrigerator for up to 3 days before consumed. Although they are best the first day.

The icing:
Butter cream icing:
  • 2 sticks of butter (226 g)
  • 1- 1 1/2 cup icing sugar
  • 1/4 teaspoon vanilla extract 

In a bowl cream together the butter and vanilla extract. Add the powdered sugar, a little bit at a time, and mixing in between until you have the perfect icing consistency.

Peanut butter icing:
  •  1 cup of butter cream icing 
  •  1/3 cup peanut butter

Mix together and pipe the icing over the cupcakes in a circle and then fill the centre with honey.

xoxo,
Agnieszka                                     

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...