Wednesday, 28 November 2012

Karmelizowana brukselka/ Caramelised brussels sprouts

 Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam dobrze zrobione warzywa. Brukselka również należy do tej grupy. Wiem, że wiele osób jej nie cierpi, ale w sumie nie wiem dlaczego. Niech i tak będzie. Ja nie zamierzam sobie odmawiać i to pyszne warzywko ląduje dziś prosto na moim talerzu jako dodatek do pieczonego kurczaka. Mniam! :)



I don't know how you feel about vegetables, but I love them. Brussels sprouts are also included. I know that many people hate them, but honestly, I don't know why. Let it be. I'm not going to deny myself these beautiful veggies and they're going stright on my plate as a company to my lovely roasted chicken. Yummy! :)


Source: Gwyneth Paltrow's recipe via Food Coma 

Składniki ( na 2-3 porcje jako dodatek)
  • 1/2 kg brukselki
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka szczypt soli morskiej
  • sok z cytryny do podania
 Najpierw obetnij wszystkie korzonki i pozbaw brukselkę brzydkich liści. Potem gotuj ją we wrzącej wodzie przez 6-7 min do czasu, gdy staną się jasno zielone. Następnie pokrój je na pół i skarmelizuj je na gorącej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Rozłóż brukselkę równomiernie i obsmażaj każdą stronę przez 4-5 min. Potrząsaj patelnią, aby warzywa nie przywarły. Pamiętaj, aby warzywa były lekko brązowe i chrupiące, ale nie spalone! Potem przełóż je na talerz i przed podaniem posyp brukselkę solą morską i skrop sokiem z cytryny oraz odrobiną oliwy z oliwek. Smacznego! :)


Indredients: (serves 2-3 as a side)
  • 1/2 kg brussels sprouts
  • 2-3 tablespoons olive oil
  • a few pinches of sea salt
  • a lemon juice for serving
First, trim your sprouts if they have too much stem. Then boil them for 6-7 minutes until they are just beginning to turn bright green. Next, brown them in a shallow pan with olive oil over medium/high heat. Lay them in the pan in one layer and just let them cook for 4-5 minutes. You can shake the pan a bit to make sure they don’t stick, but don't flip them early. They have to be crisby and brown, but not burned. Just before serving, drizzle on a bit more olive oil, sprinkle with the sea salt, and squeeze on the juice from a lemon.

xoxo,
Agnieszka

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...