Thursday 1 November 2012

Klasyczne kruche ciasto/ Classic pie crust

Ciasto, które jest łatwe w przygotowaniu i niezastąpione w kuchni. Można je przygotować wcześniej i zamrozić. Nadaje się do dań słodkich i wytrawnych. Na pewno warto mieć je zawsze w zapasie, bo nigdy nie wiadomo kiedy się może przydać :)

A pie crust that is easy to make and  irreplaceable in the kitchen. You can always prepare it earlier and freeze it. It can be both used for sweet and savoury dishes. It's good to have it in stock because you never know when you might want to use it :)

Składniki:(na 1 warstwę ciasta)
  • 1 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki tłuszczu (margaryny, masła- ja zwykle używam margaryny)
  • 3 łyżki zimnej wody
Umieść mąkę, sól i posiekany tłuszcz w jednej misce. Połącz wszystko, aby utworzyć kruszonkę. Na koniec, dodawaj po trochu wody i wyrabiaj ciasto. Uformuj kulę. Na oprószoną mąką powierzchnię rozłóż ciasto i wałkuj, aby osiągnąć zamierzony kształt i grubość. Następnie przełóż rozwałkowane ciasto na blaszkę lub użyj w inny sposób :)

Ingredients: (for 1 layer of pie crust)
  • 1 1/3 cups flour
  • 1/2 teaspoon salt
  • 1/2 cup margarine or butter ( I use margarine)
  • 2 teaspoons cold water
Put the flour, salt and chopped shortening into a bowl. Combine until crumbs form. Add a bit of water gradually and knead the dough into a ball. Then, on a floured worksurface roll out the dough into desired shape and thickness. Then, transfer the pie crust onto the baking tin or use it in a way that you prefer :)



xoxo,
Agnieszka

1 comment :

  1. W przepisie zakradl się błąd.
    W polskim pisze 3 łyżki wody a w ang 2 teaspoon wody?
    Skąd ta różnica? 3 tyzki to sa 3 tablespoon a nie teaspoon.
    A skróty to 3 tsp i 3 tbs.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...