Ja robiłabym je bez niczego, bo nie przepadam za przesadnie lukrowanymi ciastkami, ale tym razem się przemogłam, bo chciałam trochę się pobawić posypkami i koralikami cukrowymi :) No bo jak to tak, że pół kartonu posypek i żadnej nie użyć? xD
Składniki:
- 2 szklanki maki pszennej
- 1/2 szklanki kakao
- szczypta soli
- 170 g margaryny, w temperaturze pokojowej
- 1/2 - 1 szklanka cukru pudru (dałam 1/2, bo lubię mniej słodkie)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki śmietany 18%
Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość ok. 3 mm, podsypując odrobinę mąką, żeby nie przywierało do blatu. Ciastka wycinać foremką. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia blisko siebie, ponieważ nie rosną.
Ciastka piec w 180 stopniach C przez ok. 12 - 15 minut, w zalezności od wielkości ciastek. Wystudzić.
Ciastka można dekorować lukrem lub czekoladą.
*Do ozdobienia ciastek czekoladą potrzeba:
- 100 g czekolady (użyłam gorzkiej)
- 2 łyżek masła
Agnieszka
Idealne na dziś. Wyglądają przepysznie.
ReplyDeleteDziękuję :) I zapewniam, że też smakują przepysznie.
Delete