Jestem wielką fanką masła orzechowego. Jest niezastąpione na szybko do kanapki, ale też stanowi pyszny dodatek do kremów i babeczek. Teraz mam ochotę zrobić jakieś ciasto z dodatkiem masła orzechowego i orzeszków ziemnych... Mniam :)
Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.
Składniki:
- 2 szklanki podpieczonych solonych orzeszków ziemnych*
* jeśli używamy niesolonych orzeszków, wtedy trzeba dodać soli, do smaku
** orzeszki podpiekamy na suchej patelni lub na blaszce w piekarniku rozgrzanym do 170ºC, mieszając od czasu do czasu
Orzeszki umieścić w malakserze (food - procesorze) i miksować przez
około 12 - 15 minut. Będą one zmieniały stopniowo swoją konsystencję, aż
powstanie gładka, oleista, smarowna masa. Jeśli chcemy uzyskać masło orzechowe 'crunchy' z kawałeczkami orzeszków to wystarczy kilka lekko zmiksować i dodać do gładkiej masy.
Gotowe masło przechowywać zamknięte w lodówce, do miesiąca. Od czasu do
czasu może wymagać zamieszania, jeśli zacznie oddzielać się olej.
xoxo,
Agnieszka
No i co ... i mam ochotę na takie masło orzechowe. Nie będę teraz hałasować ...i skosztuję kilka orzeszków. Ale zrobię je .... zrobię :)
ReplyDelete