Tuesday, 11 February 2014

Masło orzechowe

Uwielbiam, gdy rzeczy, które widzę w sklepie można zrobić samemu. I nie chodzi tylko o sam fakt zadowolenia z własnej pracy, ale przede wszystkim tego, że kontroluję to, co jem i po prostu wiem, co jest "w środku" :)


Jestem wielką fanką masła orzechowego. Jest niezastąpione na szybko do kanapki, ale też stanowi pyszny dodatek do kremów i babeczek. Teraz mam ochotę zrobić jakieś ciasto z dodatkiem masła orzechowego i orzeszków ziemnych... Mniam :)

Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.

Składniki:
  • 2 szklanki podpieczonych solonych orzeszków ziemnych*
* jeśli używamy niesolonych orzeszków, wtedy trzeba dodać soli, do smaku
** orzeszki podpiekamy na suchej patelni lub na blaszce w piekarniku rozgrzanym do 170ºC, mieszając od czasu do czasu

Orzeszki umieścić w malakserze (food - procesorze) i miksować przez około 12 - 15 minut. Będą one zmieniały stopniowo swoją konsystencję, aż powstanie gładka, oleista, smarowna masa. Jeśli chcemy uzyskać masło orzechowe 'crunchy' z kawałeczkami orzeszków to wystarczy kilka lekko zmiksować i dodać do gładkiej masy.

Gotowe masło przechowywać zamknięte w lodówce, do miesiąca. Od czasu do czasu może wymagać zamieszania, jeśli zacznie oddzielać się olej.

xoxo,
Agnieszka

1 comment :

  1. No i co ... i mam ochotę na takie masło orzechowe. Nie będę teraz hałasować ...i skosztuję kilka orzeszków. Ale zrobię je .... zrobię :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...