Friday 18 November 2011

Sos pomidorowy/ Tomato sauce

Uwielbiam pomidory. W każdej postaci. A szczególnie w towarzystwie aromatycznych ziół, przypraw i mocnych akcentów t.j. czosnku, cebuli lub chili. Wszystkie wyżej wymienione rzeczy na pewno znajdę w sosie pomidorowym, który robię dosyć często, bo nadaje się do wszystkiego. Służy jako sos do pizzy zamiast ketchupu, jako sos-znowu do pizzy, ale tym razem jako podstawa do ciasta czy po prostu do spaghetti. Kocham ten sos, bo jest łatwy do zrobienia, ale przede wszystkim za to, że jest przepyszny :)

I love tomatoes. in every form. And particularly with the company of herbs, spices and strong flavours like: garlic, chilli or onion.  All these things I can find in this recipe- a recipe which has several uses. I really use it almost to everything that can go with tomatoes: pizza sauce, instead of ketchup or spaghetti sauce, isn't that simply amazing? ;) I love it because it's easy to make but first of all, it's just delicious! :)

Składniki: ( nie podaję proporcji, bo w tym przypadku zawsze robię to na oko:P )
  • pomidory w puszce 
  • oregano
  • czosnek
  • płatki suszonej papryki chili
  • sól 
  • pieprz
  • cukier
Pomidory kroję bardzo drobno lub miksuję. Czosnek przeciskam przez praskę. Wszystko wrzucam do jednego garnka i przyprawiam. Dodaję zawsze trochę cukru, żeby złagodzić gorycz pomidorów. Po zagotowaniu, zostawiam jeszcze na chwilę sos na małym ogniu, aby bardziej zgęstniał. I jest już gotowy do podawania:)

Ingredients:
(I do not provide precise amount because I just make it as I wish- you know your tastes so you know best :P) 
  • can of tomatoes
  • oregano
  • garlic
  • chilli flakes
  • salt
  • pepper
  • sugar
Cut the tomatoes or just blend them using a blender. Add mashed garlic. Put everything in one pot. Bring to boil and season to taste. I always add a little bit of sugar to moderate the bitterness of the tomatoes. Sometimes I boil it a bit longer to reduce the liquid so it's more dense.

Mój ulubiony: extra przyprawiony, extra pikantny :D

* Puszki po pomidorach możemy umyć i zedrzeć z nich etykiety. Mogą posłużyć jako wazoniki, pojemniki na długopisy albo po prostu jako ozdoba. Ja swoje zostawiłam i teraz tylko czekają na odpowiedni moment, żeby zacząć żyć nowym życiem:P

*And by the way, empty cans are a great way of creating some artistic lanterns and containers. Just so you know :P

Pozdrowienia,
Agnieszka :)

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...