There's nothing better in desserts than the addition of real vanilla extract. This is a vanilla in 100% without any fake aromas or food preservatives. You can buy already made vanilla extract, but if you have all the ingredients at home- why not make your own? :)
Przepis pochodzi z tej strony. / The recipe found here.
Składniki:
- 3 strąki wanilii
- 1 szklanka wódki (można również użyć brandy lub rumu, z tym ostatnim smak będzie słodszy)
Strąki wanilii przeciąć wzdłuż na pół (ale nie do końca, końcówki pozostawić złączone), nie wyskrobywać nasionek. Umieścić w słoiczku (można strąki przeciąć na pół, gdyby nie chciały się zmieścić w buteleczce). Nalać wódki, do całkowitego przykrycia strąków. Zamknąć butelkę, trzymać w chłodnym, ciemnym miejscu (ale nie w lodówce), co jakiś czas energicznie wstrząsając. Już po tygodniu ekstrakt nabierze ciemniejszej barwy, jednak po dwóch miesiącach osiągnie pełny aromat i wtedy można go używać.
*Można przechowywać przez lata. Jeśli połowę ekstraktu zużyjecie, warto uzupełnić buteleczkę alkoholem i trochę poczekać, do wzmocnienia aromatu.
Uwaga: nie dodawać ekstraktu do gorących płynów, ponieważ alkohol wyparuje razem z częścią aromatu z wanilii.*
Ingredients:
- 3 vanilla beans
- 1 cup of vodka (you can also use brandy or rum- with rum the extract will be sweeter)
Split vanilla beans but keep the ends together (don't remove the seeds!). Place them in a bottle or a jar (you can cut them into pieces if they are too big). Pour over vodka. Seal the bottle, keep in cool, dark place but not in the fridge.Shake the extract every week for the first month. After a week the extract will gain a deep colour, but only after 2 months will it have right flavour and can be used.
*You can store the extract for years. If you use the half, it's good to refill it with alcohol and wait for some time. This will improve the aroma.
Caution: don't add vanilla extract to hot liquids because the alcohol will vanish along with the vanilla aroma.*
xoxo,
Agnieszka :)
Agnieszka :)
No comments :
Post a Comment