Tuesday 6 March 2012

Panna cotta z truskawkami/Panna cotta with strawberries

Słodki, niewymagający deser idealny na niedzielne popołudnie. Ugościłam nim Kamilę, która odwiedziła rodzinne strony :) W sumie do wyboru miałam jeszcze inny deser- creme brulee, ale tata zadecydował, że jednak chce panna cottę :P Moja pierwsza próba tego klasycznego deseru i mam nadzieję, że nie najgorsza.




Sweet, non-demanding dessert, ideal for Sunday afternoon. I made this especially for Kamila who came to Zielona Góra for a couple of days. Frankly speaking I had other dessert in mind-creme brulee, but my dad suggested trying this recipe out. This was my first try and I hope it wasn't that bad :P

Składniki: (4 porcje)
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 150 ml mleka
  • 1 laska wanilii (można zastąpić ekstraktem waniliowym, 1-2 łyżeczkami)
  • 65 g cukru
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 250 g truskawek
  • 1 op. galaretki truskawkowej
 W garnku wymieszaj kremówkę, mleko oraz cukier; podgrzewaj na małym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż, następnie dodaj ją do śmietankowej mieszaniny lub zastąp ekstraktem z wanilii (ja tak zrobiłam). Całość wymieszaj i podgrzewaj chwilę.Jeśli dodaliście laskę wanilii- w tym momencie trzeba ją usunąć i pozbyć się ewentualnych ziarenek poprzez przelanie płynu przez sito. Do małej miseczki wlej 3 łyżki ciepłej wody, wsyp żelatynę i wymieszaj. Rozpuszczoną żelatynę dodaj do powstałego płynu i zamieszaj. Podgrzewaj jeszcze kilka minut, mieszając co jakiś czas. Masę na panna cottę odstawiamy do delikatnego ochłodzenia. Przelewamy do pucharków i schładzamy do stężenia. Następnie kroimy truskawki, wykładamy do pucharków i zalewamy wcześniej rozrobioną galaretką truskawkową. Wszystko schładzamy i podajemy, gdy stężeje. Smacznego ;-)


Ingredients: (make 4 portions)
  • 400 ml of cream
  • 150 ml of milk
  • 1 vanilla stick or 1-2 teaspoons of vanilla extract
  • 65 g of sugar
  • 3 tablespoons of warm water
  • 3 teaspoons of gelatin
  • 250 g strawberries
  • 1 package of strawberry jelly


Place the milk, cream, vanilla pod (or vanilla extract-like I did) and sugar into a pan and bring to a simmer. Remove the vanilla pod and discard-if you used extract, omit this step. In a bowl place 3 teaspoons of gelatin and 3 tablespoons of warm water. Stir until the gelatine has dissolved. Add gelatin mixture to cream mixture. Stir well and boil for a couple of minutes. Let the mixture cool down. Divide the mixture among four ramekins or dessert bowls and leave to cool. Place in the fridge for about 3 hours. Then, prepare strawberries and strawberry jelly as stated on the package. Place strawberries on panna cotta in the ramekins  or dessert bowls and pour it over with jelly and place in fridge until jelly sets. Then, it's ready to eat! :)

 xoxo,
Aga

    No comments :

    Post a Comment

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...