Wednesday, 21 March 2012

Muszle z nadzieniem mięsno-szpinakowym w sosie pomidorowym/ Gnocchi with spinach-meat filling and tomato sauce

Jedno z dań, które podałam na swoim przyjęciu urodzinowym. Minęło kilka lat zanim znów zrobiłam te pyszności, ale warto było czekać. Uwielbiam makaron, szpinak i pomidory, więc nie było mowy, żeby mi nie smakowało :)


One of the dishes that I've served on my birthday party. It's been a few years since I prepared this delicious food but it was worth waiting. I love pasta, spinach and tomatos so there was no way I didn't like it :)


Składniki:
Muszle:
  • 1 opakowanie makaronu muszle (gnocchi)
  • 1/2 kg mięsa wieprzowego mielonego
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera
  • pieprz
  • sól
Sos:
  • 2 puszki pomidorów
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżeczka cukru
  • papryka chili w proszku lub płatkach
Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, tak aby był al dente. Mięso mielone możemy podsmażyć lub dać surowe(ja nigdy nie smażę). W misce wymieszać: mięso mielone, ser żółty, szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dokładnie wymieszać i nadziewać ugotowane i ostygnięte muszle. Ułożyć muszle w żaroodpornym lub ceramicznym naczyniu. Przygotować sos. Sos: pomidory zmiksować, przyprawić i gotować przez chwilę. Na koniec zalać makaron sosem i zapiekać ok. 30 min aż mięso nie będzie surowe. Jeśli smażyliśmy mięso wcześniej to wystarczy lekko podpiec makaron.


Ingrediens:
'Shells': 

  • 1 package of gnocchi pasta
  • 1/2 kg of minced pork meat
  • 1 package of frozen spinach
  • 5-6cloves of garlic
  • 1/2 cup of grated cheese
  • pepper
  • salt
Sauce:
  • 2 tins of tomatoes
  • pepper
  • salt
  • 1 teaspoon of sugar
  • chili flakes or chili powder
Boil the pasta according to the instructions on the package. Make sure that it is al dente. You can either fry the minced meat or use a row meat (I use raw). In a bowl mix: minced meat, grated cheese, spinach, mashed garlic and spices. Using this mixture fill the 'shells'and place them in the ceramic or other heat-proof vessel. Prepare sauce. Sauce: mash tomatoes, season and simmer for a while. Now, pour the sauce over the 'shells' and bake in the oven for about 30 min until the meat is cooked. If you use fried meat, baking will take less time.


xoxo,
Agnieszka

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...