Saturday 19 November 2011

Ciasto do pizzy na cienkim spodzie/ Thin crust pizza dough

Tak jak zapowiadałam wcześniej, po sosie pomidorowym czas na pizzę. Może można było to na odwrót zrobić, ale co tam;)


Ciasto do pizzy na cienkim spodzie
Składniki: (na 1 dużą pizzę)
  • 1 1/3 szklanki mąki pszennej ( to podstawa, potem trzeba dać jeszcze więcej, aby ciasto się nie kleiło)
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżki drożdży suszonych lub 20 g świeżych
  • 2 łyżki oleju roślinnego
Do miski wlewamy ciepłą wodę. Dodajemy  drożdże, sól i cukier. Dobrze mieszamy, żeby drożdże się rozpuściły. Następnie dajemy olej roślinny, a na końcu mąkę. Wyrabiamy ciasto i dodajemy tyle mąki, żeby się nie kleiło do rąk. Gotowe ciasto zostawiamy na ok.20 min do lekkiego wyrośnięcia lub robimy spód do pizzy od razu (też raczej tak robię, bo to i tak wychodzi cienkie ciasto;) ). Potem wałkujemy i przekładamy na blaszkę. Wykładamy ulubionymi dodatkami. Pieczemy w 180 stopniach C aż ciasto się zarumieni (ok. 20 min-nie jestem pewna, zawsze robię to na oko). I gotowe! :)


Thin crust pizza dough
Ingredients:(yield 1 big pizza)
  • 1 1/3 cups flour ( it's a base, then you add more if the dough sticks to your hands)
  • 1/2 cup warm water
  • 1/3 teaspoon salt
  • 1/2 teaspoon sugar
  • 1/2 tablespoon dry active yeast or 20 grams fresh yeast
  • 2 tablespoons vegetable oil
In a big bowl combine water, salt, sugar and yeast. Mix well until yeast dissolves completely. Then add vegetable oil and at the end, flour. Knead the dough, adding a little bit of flour if it sticks. Let it rest for about 20 min to raise or make your pizza right away(I do that when i don't have time-It's a thin crust in the end so why bother? XD). Roll your dough,transfer to a baking tin, top with your favourite ingredients and bake for about 20 minutes at 180 degrees C or until the crust is golden.


xoxo,
Aga

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...