Ten jesienny przysmak robiłam tydzień temu. To dosyć zdrowa wersja deserów, bo zrobiona jest przede wszystkim z jabłek i gruszek. Trochę ekstrawagancji do tego deseru wnosi jedynie kruszonka i odrobina bitej śmietany ;)
Składniki:
- jabłka, gruszki (umyte, obrane ze skórki i pokrojone w średnią kostkę)
- cynamon
- orzechy(opcjonalnie-ja wybrałam włoskie, ale lepsze, bo słodsze byłyby migdały)
- cukier trzcinowy (można zastąpić białym)
- kruszonka (trochę masła lub margaryny, mąka i trochę wody)
Jabłka już przygotowane wkładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy cynamonem, cukrem trzcinowym, orzechami, a na końcu kruszonką. Wierzch kruszonki można dodatkowo posypać odrobiną cukru trzcinowego, aby się skarmelizował i tworzył chrupiącą skorupkę. Można podawać z bita śmietaną, bez niczego lub z czymkolwiek macie ochotę ;)
(Ja wracam do tradycyjnych, twardych pierniczków ;))
Udanej niedzieli!
Agnieszka
CHCĘ TO ZJEŚĆ. TERAZ. dziękuję.
ReplyDelete;) ;*