Sunday, 13 November 2011

Jesienne owoce pod kruszonką

Ten jesienny przysmak robiłam tydzień temu. To dosyć zdrowa wersja deserów, bo zrobiona jest przede wszystkim z jabłek i gruszek. Trochę ekstrawagancji do tego deseru wnosi jedynie kruszonka i odrobina bitej śmietany ;)

Składniki:
  • jabłka, gruszki (umyte, obrane ze skórki i pokrojone w średnią kostkę)
  • cynamon
  • orzechy(opcjonalnie-ja wybrałam włoskie, ale lepsze, bo słodsze byłyby migdały)
  • cukier trzcinowy (można zastąpić białym)
  • kruszonka (trochę masła lub margaryny, mąka i trochę wody)
Jabłka już przygotowane wkładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy cynamonem, cukrem trzcinowym, orzechami, a na końcu kruszonką. Wierzch kruszonki można dodatkowo posypać odrobiną cukru trzcinowego, aby się skarmelizował i tworzył chrupiącą skorupkę. Można podawać z bita śmietaną, bez niczego lub z czymkolwiek macie ochotę ;)





(Ja wracam do tradycyjnych, twardych pierniczków ;))

Udanej niedzieli!
Agnieszka

1 comment :

  1. CHCĘ TO ZJEŚĆ. TERAZ. dziękuję.

    ;) ;*

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...